Tumultet vid kongressen

FBI-provokatörer ledde kongresstumult

Publicerad 13 februari 2021 kl 11.35

Utrikes. Båda de grupper av Trump-anhängare som utpekas som huvudansvariga för upploppen vid USA:s kongressbyggnad i januari – Oath Keepers och Proud Boys – styrdes i själva verket av personer med koppling till USA:s nationella säkerhetstjänst FBI. Det visar uppgifter ur de efterföljande rätts­processerna.

Gilla artikeln på Facebook

Nyhetsjätten CBS rapporterar i en nedtonad artikel att ledaren för den högerextrema milisen Oath Keepers, som utpekas som den ena av två organisationer bakom upploppen, i själva verket är en FBI-veteran med godkänd säkerhets­prövning för att hantera USA:s allra känsligaste statshemligheter, de med skyddsklassen "topphemlig".

Den andra organisationen, Proud Boys, leds enligt uppgifter som AP publicerar av Henry Tarrio, som nu har avslöjats med att ha arbetat som informatör åt just FBI.

FBI hade en alltjämt frostig relation till Vita huset under Donald Trumps tid vid makten och ansågs av både Trump och många av hans anhängare symbolisera den "djupa stat" som man menade att konspirerade mot presidenten.

Tarrio och hans Proud Boys samlade exempelvis Trump-anhängare för en demonstration mot just "den djupa staten" helt nyligen och därför kom avslöjandet om att han själv arbetade åt FBI som "något av en överraskning", skriver AP.

Att något inte stod rätt till med honom kunde man dock misstänka redan när en domare försatte honom på fri fot strax innan upploppen, men förbjöd honom att vistas i Washington DC. Fria Tider rapporterade om det märkliga frisläppandet då.


USA-kravallerna
Sveriges nya adel

Hovrätten friar: Orimligt kräva att invandrare ska följa svensk lag. Kan man inte svenska så kan man ju inte läsa lagar, resonerar domstolen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Reddit-arabens knuff väcker frågor om antivit rasism

"Hahah hennes huvud skadades".. Invandraren gav kvinnan en hård knuff i ryggen.0 Plus

Offrets mor om BLM: "Bedragare"

Attacken från BLM-martyren Breonna Taylors mamma.. "Samlade in pengar till familjen men har aldrig gjort ett jäkla dugg för oss."0 

Facebook blockerar artiklar om BLM-grundarens husköp

Nya fräcka censurdraget.. Avslöjandet bryter mot reglerna om "privat och personlig information".0 

Vetenskap

Kultur

I "Svenska fall" mördas det fortfarande som på farfars tid. Serien har snart slut på lämpliga fall.0