FHM spred grovt felaktig uppgift om coronasmitta

Publicerad 21 april 2020 kl 20.53

Inrikes. För varje bekräftat fall av covid-19-smitta finns det ytterligare 999 smittade som inte upptäckts, påstod Folkhälsomyndigheten triumfatoriskt på dagens presskonferens och i ett pressmeddelande. Nu tvingas myndigheten ta tillbaka den felaktiga uppgiften.

Gilla artikeln på Facebook

FHM presenterade idag nya matematiska beräkningar som påstås visa att smittspridningen i Stockholm har nått sin kulmen.

Enligt myndighetens modell skulle cirka 400.000 personer vara eller ha varit infekterade i Stockholm den 11 april. Vid den tidpunkten fanns det 4.000 rapporterade fall.

Även om den siffran skulle stämma skulle det innebära att 99 av 100 smittade i regionen inte har fått ett positivt provresultat.

Men på dagens presskonferens och i ett nu rättat pressmeddelande presenterade FKH betydligt mer hisnande uppgifter.

– Beräkningarna från studien tyder på att det för varje bekräftat fall finns 999 andra som inte har behövt nå vården, sade biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

I Stockholm finns enligt Region Stockholms senaste siffror 6.189 bekräftade fall i regionen, så om uppgiften skulle stämma skulle vi ha över 6 miljoner smittade i huvudstaden. Motsvarande siffra för hela Sverige skulle vara 15 miljoner – i ett land med drygt 10 miljoner invånare.

Myndigheten har i efterhand publicerat en rättelse på sin hemsida.

"I en tidigare version av texten stod att det för närvarande går cirka 1 rapporterat fall av covid-19 på 1 000 fall totalt. Det stämmer inte", skriver FHM.

Lisa Brouwers, chef för enheten för analys på Folkhälsomyndigheten, säger till bloggaren Emanuel Karlsten att det rör sig om "en hastigt framtagen powerpoint" som inte stämmer. Hon kan dock inte svara på hur statistiken ska tolkas.

– Ja, den frågan får jag hänvisa till den matematiker som gjort det här, för det är inte jag person nog att berätta, säger Lisa Brouwers till Karlsten.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0