Flygkraschen i Teheran

Flygkraschen: 7 av 17 hade svenskt medborgarskap

Publicerad 10 januari 2020 kl 15.03

Inrikes. Även Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) upprepar nu uppgifterna om att det ukrainska planet kan ha skjutits ner av en iransk missil. Samtidigt bekräftar Utrikesdepartementet att 17 personer med koppling till Sverige omkom.

Gilla artikeln på Facebook

Svenska UD har nu bekräftat att 17 personer med anknytning till Sverige omkom i flygkraschen i Iran den 10 januari.

"De var alla någons barn, klasskompis, vän eller kollega. Mina tankar är med de anhöriga. Vi kräver att händelsen utreds skyndsamt, opartiskt och transparent. Sverige är berett att bistå i arbetet", skriver utrikesminister Ann Linde på Twitter.

Sju av döda ska ha haft svenskt medborgarskap medan övriga varit folkbokförda i landet, enligt TT. Men exakt var i landet de är hemmahörande kan UD inte säga.

Samtidigt kommenterar också Stefan Löfven det inträffade.

– Det har framkommit allvarliga uppgifter om att det ukrainska passagerarplanet kan ha skjutits ner av en iransk missil. Sent igår kväll och nu på morgonen har jag talat med den kanadensiska och den brittiska premiärministern. Jag talade också igår med Ukrainas president, säger han på regeringens hemsida och fortsätter:

– Jag vill vända mig särskilt till de anhöriga. Vi ska göra allt vi kan för att få reda på vad som hänt. Mina tankar går till offren, deras familjer och närstående i denna svåra stund. Ni är inte ensamma. Vi delar er sorg. Våra länder (Sverige, Kanada, Ukraina, Storbritannien och andra berörda länder) är överens om behovet av en skyndsam, fullständig och transparent utredning. De drabbade länderna behöver ha möjlighet att bidra med nationell expertis samt ges fullständig insyn i utredningen. Det är nu viktigt att de drabbade länderna arbetar nära tillsammans för att bringa klarhet i vad som skett.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svensk boprislycka i pandemins spår

Bidragen och stödinsatserna räddar bostadsmarknaden.. SBAB bedömer att priserna kommer att stiga ytterligare i höst.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0