Flygkraschen i Teheran

Iran erkänner: Sköt ned planet av misstag

Publicerad 11 januari 2020 kl 09.55

Utrikes. Det var Iran som sköt ned det kraschade passagerarplanet UIA Flight 752. Det bekräftar nu landets president Hassan Rouhani, som skriver på Twitter att Iran ”djupt ångrar det katastrofala misstaget” som ledde till att 176 människor ombord omkom när planet störtade till marken.

Gilla artikeln på Facebook

Utrikesministern Javad Zarif skriver på Twitter att landets väpnade styrkor har genomfört en preliminär utredning som visar att planet sköts ned på grund av ett mänskligt misstag.

Han konstaterar samtidigt att det skedde under en kristid som "orsakats av USA:s äventyrlighet" och som ledde till katastrof.

"Vi vill meddela vår djupaste ånger, be om ursäkt och ge våra kondoleanser till vårt folk, offrens familjer och andra drabbade länder", skriver Zarif.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har lämnat ett uttalande där han skriver att även om denna morgon inte förde med sig några goda nyheter, så förde den i alla fall fram sanningen. Ukraina räknar nu med att de ansvariga ställs till svars, och Iran har meddelat att de kommer att ställas inför en nationell militär domstol.

Hur olyckan kunde inträffa är fortfarande oklart, då planet precis hade börjat stiga från en civil flygplats när det sköts ned.


Nyheter från förstasidan

Trump leder över Biden

Tar hem vågmästarstaterna. "Bäst på att hantera ekonomin."0 

Ekonominyheter

Svensk boprislycka i pandemins spår

Bidragen och stödinsatserna räddar bostadsmarknaden.. SBAB bedömer att priserna kommer att stiga ytterligare i höst.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0