Flygkraschen i Teheran

Iran erkänner: Sköt ned planet av misstag

Publicerad 11 januari 2020 kl 09.55

Utrikes. Det var Iran som sköt ned det kraschade passagerarplanet UIA Flight 752. Det bekräftar nu landets president Hassan Rouhani, som skriver på Twitter att Iran ”djupt ångrar det katastrofala misstaget” som ledde till att 176 människor ombord omkom när planet störtade till marken.

Gilla artikeln på Facebook

Utrikesministern Javad Zarif skriver på Twitter att landets väpnade styrkor har genomfört en preliminär utredning som visar att planet sköts ned på grund av ett mänskligt misstag.

Han konstaterar samtidigt att det skedde under en kristid som "orsakats av USA:s äventyrlighet" och som ledde till katastrof.

"Vi vill meddela vår djupaste ånger, be om ursäkt och ge våra kondoleanser till vårt folk, offrens familjer och andra drabbade länder", skriver Zarif.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har lämnat ett uttalande där han skriver att även om denna morgon inte förde med sig några goda nyheter, så förde den i alla fall fram sanningen. Ukraina räknar nu med att de ansvariga ställs till svars, och Iran har meddelat att de kommer att ställas inför en nationell militär domstol.

Hur olyckan kunde inträffa är fortfarande oklart, då planet precis hade börjat stiga från en civil flygplats när det sköts ned.


Nyheter från förstasidan

Greker i generalstrejk mot invandrarna: "Vi vill ha tillbaka våra öar och våra liv"

Lokala myndigheter och butiker stängde ner under dagen. Demonstrationer i Lesbos, Chios och Samos med krav på att tredje världen-invandrarna ska skickas ut.0 

Ekonominyheter

Dyrare än någonsin bygga hus i Sverige

Kostnaderna steg 2,9 procent 2019.. Nu ökar Sverige försprånget – är redan dyrast i EU.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Forskare: Barn känner smärta när de aborteras. Nya studier omkullkastar argument för abort.0 Plus

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0