Flygkraschen i Teheran

Polisen samarbetar med Iran för att identifiera döda

Publicerad 23 januari 2020 kl 09.14

Inrikes. Polisen och Rättsmedicinalverket fortsätter att arbeta med att identifiera de 17 personer med anknytning till Sverige som befaras ha avlidit i flygkraschen i Iran den 8 januari.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Iran som ansvarar för identifiering av de avlidna och matchning genomförs på plats i Teheran. Svensk polis har bistått med insamling av information från Sverige, bland annat genom inhämtning av DNA-prover från anhöriga. Rättsmedicinalverket har utifrån insamlat material tagit fram de DNA-profiler som används för att genomföra identifiering.

– Arbetet med att ta fram DNA-profiler från de prov som rör flygolyckan i Iran är högsta prioritet för oss. Vi finns också tillgängliga för fortsatt arbete för att ta fram ytterligare DNA-profiler eller om vår expertis efterfrågas på annat sätt, säger Cajsa Älgenäs, chef för Rättsmedicinalverkets rättsgenetiska enhet, i ett uttalande.

Hittills har Iran lämnat besked om att identiteten är fastställd för åtta personer med anknytning till Sverige. Iranska myndigheter har begärt hjälp med DNA-profiler för att kunna identifiera ytterligare fyra personer. Underlag från Sverige har skickats till Iran för att möjliggöra identifiering av tre av dessa fyra personer.

– Arbetet fortsätter med att sammanställa information kring den fjärde personen som Iran har begärt hjälp med, säger Manne Jönsson operativt ansvarig för svenska ID-kommissionen.

Information och DNA-profiler har tagits fram för fler personer med anknytning till Sverige, utöver de som Iran begärt hjälp med att identifiera.

– Vi har meddelat iranska myndigheter att vi kan skicka information kring ytterligare personer om det skulle underlätta identifieringsarbetet på plats, säger Manne Jönsson på polisens hemsida.

När prover tas för att kunna göra matchningar mot DNA kan man antingen få prover från nära anhöriga till den som befaras ha avlidit, eller testa direkt mot den avlidnas DNA. En test direkt mot den befarat avlidna kan göras antingen om personens DNA finns lagrat i ett prov eller genom att ta prov från föremål som den avlidna använt.

Sverige har inte deltagit med personal i identifieringsarbetet på plats i Teheran. Det är iranska och ukrainska myndigheter som matchar inskickade DNA-profiler mot avlidna personer från flygkraschen.


Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Löfven om corona: Kan bli aktuellt med karantäner och avspärrningar

Statsministern ser viruset som en "samhällsfara" för landet. Utesluter inte "extraordinära smittskyddsåtgärder" för att stoppa vidare spridning.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Mer från Inrikes

Polisen gav Lamotte fyra livvakter och skyddsväst: "Massiv hotbild"

Kontaktades av polisens personskyddsgrupp.. Riskerade livet: "Det finns helt enkelt personer i Trollhättan som skulle döda mig om de fick chans."0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0