Covid-19 i Sverige

Folkhälsomyndigheten: "Läget kan snabbt förändras"

Publicerad 9 mars 2020 kl 14.25

Inrikes. Risken för spridning av covid-19 i det svenska samhället är fortsatt måttlig, enligt Folkhälsomyndigheten. Men utvecklingen i omvärlden är "bekymmersam och läget kan snabbt ändras", skriver idag myndigheten. Allmänheten påminns om vikten av att alltid stanna hemma vid sjukdom.

Gilla artikeln på Facebook

Folkhälsomyndigheten påpekar att covid-19 fortsätter sprida sig över världen, även om den har börjat avta i de värst drabbade områdena i Kina. Men minskningen i Kina har andra experter förklarat med diktaturens mycket hårda åtgärder mot viruset.

Enligt Folkhälsomyndigheten har Sverige nu 248 positiva coronafall. De allra flesta har smittats utomlands, oftast i norra Italien.

"Det pågår ett mycket intensivt arbete med att utföra smittspårning runt dessa fall. Risken för spridning av covid-19 i Sverige är fortsatt måttlig", enligt Folkhälsomyndighetens senaste riskbedömning.

Ännu syns inga tecken på spridning i samhället, hävdar man.

– Men vi närmar oss ett läge där vi måste förbereda oss inför en eventuell nästa fas, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

För att så mycket som möjligt bromsa en spridning i samhället vill Folkhälsomyndigheten påminna allmänheten om vikten av en god handhygien och att alltid stanna hemma när man är sjuk och kan ha en sjukdom som är smittsam.

– Det är en skyldighet som individen har enligt smittskyddslagen. Den som går till jobbet trots att man inte är frisk utsätter andra för risker, säger Anders Wallensten. Nästan alla som får covid-19 tillfrisknar, de flesta efter en tids egenvård i hemmet. Däremot löper de äldsta äldre, personer kring 80 år och över, en ökad risk för svår sjukdom och har högre risk att avlida.

Förra veckan sade professor Joacim Rocklöv att en ny våg av fall i Sverige är trolig denna vecka, utifrån inkubationstiden hos smittade.

Att allmänheten måste engageras för att hejda smittan är något som virusexperten dr Richard Hatchett påpekat i en uppmärksammad intervju med Channel 4 News. Enligt honom är coronaviruset extremt allvarligt och kan jämföras med ett världskrig.

"Folkhälsomyndigheten rekommenderar från och med den 9 mars att personer som har vistats i den österrikiska delstaten Tyrolen, erbjuds test för covid-19 om man får symtom som feber, hosta och andningssvårigheter inom 14 dagar efter hemkomst. Fortsatt gäller samma rekommendation för personer som rest i norra Italien samt i Kina, Iran och delar av Sydkorea", skriver Folkhälsomyndigheten.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0