Covid-19 i Sverige

Folkhälsomyndigheten: "Slumpen" avgör om vi får allmän spridning

Publicerad 7 mars 2020 kl 17.38

Inrikes. Folkhälsomyndigheten utesluter inte att det blir en större allmän spridning av corona i samhället. I Ekots Lördagsintervju säger generaldirektören Johan Carlson att det nu finns risk för lokal spridning av smittan.

Gilla artikeln på Facebook

Under lördagen har antalet smittade av corona ökat till 161 personer i Sverige.

De flesta är importfall, människor som varit i drabbade länder. Men flera av fallen är också kopplade till varandra.

Nu ska prover börja tas på sjukdomsfall där det inte förekommit direktkontakt mellan personen och importfallen, enligt SVT Nyheter. Syftet är alltså att se om viruset smittar mellan andra människor.

– Det är för att se om det finns corona som gått under radarn, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, till SVT.

Flera experter har under veckan varnat för att det mest sannolika scenariot är det värsta, att de flesta svenskar kommer drabbas av viruset. Men det är inte vad Folkhälsomyndigheten tror – än så länge.

I Ekots lördagsintervju säger dock Johan Carlson att smittan kan börja spridas lokalt. Han kommer inte alls bli förvånad om en person sprider smittan lokalt någonstans i landet, säger han.

Enligt Sveriges Radio har Italien, varifrån Sverige fått smittan, "helt tappat kontrollen" över smittspridningen, med 4.600 smittade och över 200 döda. Skulle något liknande ske i Sverige, kommer det bli en svår belastning för sjukvården, enligt Carlson. Bland annat försvåras det hela av att viruset är nytt och det saknas medicinska åtgärder.

Men det finns vissa mönster redan. Enligt Johan Carlson är till exempel 85 procent av de som dött över 85 år.

Han utesluter inte att det kommer bli en omfattande spridning i Sverige. Ingen vet än, heter det.

– Det är väldigt mycket så att slumpen kommer att avgöra om vi får utbrott av smitta i samhället. Så länge vi inte får någon som sprider smittan extra mycket, vilket förekommer med just corona, så tror jag att situationen är hanterbar, säger han till Ekot.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0