Fria Tider avslöjar
Derya Uzel Senir jobbar numera på polisen.

Sparkades från MP för politisk extremism – är nu vapenhandläggare på polisen

Publicerad 2 december 2020 kl 13.50

Inrikes. Fria Tider kan nu avslöja att Derya Uzel Senir, 35, som sparkades ur Miljöpartiet efter ha förnekat det muslimska folkmordet på armenier, har fått ett nytt jobb.
 – Hon finns här på myndigheten som vapenhandläggare, bekräftar Polismyndigheten för Fria Tider.

Dela artikeln

Det var i Turkiska ungdomsförbundets "valspecial" 2014 som Derya Uzel Senir, riksdagskandidat för Miljöpartiet, förnekade Turkiets folkmord på armenierna. Folkmordet mot den kristna folkgruppen begicks mellan 1915 och 1917. Även kristna syrianer och greker mördades av turkarna.

Derya Uzel Senir påstod inför valet 2014 att hon och hennes parti skulle verka för att det erkännande av folkmordet som riksdagen röstade ja till 2010 inte skulle verkställas av regeringen.

– Miljöpartiet kommer att arbeta för att beslutet inte ska verkställas i regeringen. Jag själv kommer även att driva den frågan, sade hon, rapporterade Expressen 2016.

När Miljöpartiet fick reda på den muslimska företrädarens förnekande av folkmordet sparkades hon från partiet.

– Jag har pratat med Derya och sagt att om man inte kan vara tydlig och stå bakom partiets politik i den här frågan, så kan man inte heller fortsätta att vara förtroendevald för Miljöpartiet, kommenterade Sara Pettigrew, ledamot i personal- och jämställdhetsutskottet i Miljöpartiet i Stockholms stad.

Derya Uzel Senir fick visserligen fler personkryss än Åsa Romson i sin valkrets i valet 2014, men någon riksdagsplats blev det aldrig för henne. Istället fick hon jobb på polismyndigheten.

– Hon finns här på myndigheten som vapenhandläggare, bekräftar polisens växeltelefonist Anna för Fria Tider.

– Hon arbetar i Stockholm, fortsätter hon.

Anna kan inte svara på hur länge Derya Uzel Senir jobbat på polisen.

– Det är ingen information som jag har tillgång till, säger hon.

Fria Tider har under onsdagen sökt ansvariga på polismyndigheten. Bland annat har vi frågat hur länga Derya Uzel Senir jobbat på polisen, om hon haft några fler befattningar än vapenhandläggare och om polismyndigheten anser att hon är en lämplig rekrytering med tanke på hennes bakgrund.

Lisa Jansson, chef på Stockholmspolisens vapenavdelning, meddelade vid halv tre-tiden på eftermiddagen att polismyndigheten ska återkomma med svar på våra frågor "under dagen". Men några svar får vi aldrig, trots att vi kontaktar henne fler gånger via telefon och mejl.

– Jag har skickat det vidare till kommunikationsavdelningen, säger Lisa Jansson den sista gången vi pratar med henne.

Uppdatering: Strax före lunch på torsdagen ger polisens presstalesman Helena Boström Thomas följande skriftliga besked till Fria Tider, där hon undviker att svara på alla våra frågor om Derya Uzel Senir:

"Det vi kan säga generellt om anställda inom polisen är att de flesta som anställs inom Polismyndigheten genomgår en säkerhetsprövning, där personliga egenskaper och andra personliga förhållanden klarläggs för att fastställa om de är pålitliga enligt Säkerhetsskyddslagen."


Nyheter från förstasidan

Åkesson: Dags börja dra in medborgarskap för kriminella

Höjer tonläget efter mordet. "Medborgarskap har delats ut som om man fått det i cornflakes-paketet."0 

Ekonominyheter

Inflationen i Sverige sjunker ytterligare

KPI nu på 4,1 procent.. "Vissa varor är till och med billigare än vad de var under samma period förra året."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.