Förnedringsrånen
"Jävla vidriga svenne, din horunge, du är så jävla vidrig", sade rånarna till 18-åringen. De tog honom till en kyrka där den ene filmade medan han urinerade offret i munnen.

Förnedringsrånare som urinerade "svenne" i munnen döms till ungdomsvård

Publicerad 20 februari 2020 kl 11.08

Inrikes. Två afrikaner har dömts för det uppmärksammade förnedringsrånet mot en ung svensk man i Stockholm. I samband med rånet tvingade gärningsmännen offret ta av sig kläderna och urinerade honom i munnen under skratt och glada tillrop. Straffet för båda blev ungdomsvård.

Dela artikeln

© Polisen

Duon fångas av en övervakningskamera i samband med rånet.

© Polisen

Den ene afrikanen (till höger) i samband med att han och en kumpan rånar en annan ung svensk vid en bankomat.

© Polisen

16-åringen, som är medborgare i Eritrea, döms också för två andra rån.

– Håll käften din jävla fula, vidriga svenne, sade gärningsmännen till sitt 18-åriga offer i samband med rånet i Stockholm, som nyligen väckte heta känslor efter att ha uppmärksammats i Aftonbladet.

Det tvingade honom också att klä av sig naken på underkroppen och urinerade honom i munnen. Övergreppet filmades och videon lades senare upp på Samhällsnytt, där den fick mycket stor spridning.

De två afrikanerna, som båda uppges vara 16 år, är bland de åtta personer som stod åtalade för en serie brutala mål mot unga svenskar i Stockholmsområdet. Idag föll domen i Södertörns tingsrätt.

Det var sent på kvällen till den 1 januari som 18-åringen var på väg hem från sitt jobb. Han klev av tvärbanan i Björkhagen och när han gick mot sin bostad blev han attackerad av de två rånarna. Sedan följde en nästan tre timmar lång mardröm.

Duon tvingade honom att lämna ifrån sig sin telefon och utdelade i samband med det flera knytnävsslag i ansiktet på honom. De förklarade att de var beväpnade med pistol och kniv och hotade honom.

– Vid ett tillfälle pekade de mot Skogskyrkogården och sade att de mördat en kille där för några veckor sedan. De sade även att de skulle skada min mamma och vänta utanför vårt hem om jag gjorde en polisanmälan, berättade 18-åringen i polisförhör.

Rånarna vallade sedan runt honom för att få honom att ta ut pengar åt dem. Offret tvingades också köpa kycklingburgare år dem på McDonalds. De tog sedan en buss till Farsta och 18-åringen försökte återigen ta ut pengar vid en bankomaten utan att lyckas.

Tvingades ta av sig kalsongerna
Då tog afrikanerna med honom bakom den lilla kyrkan som ligger i anslutning till busstationen. Där misshandlas offret genom att båda slog och sparkade på honom 30-40 gånger.

De tvingade honom också att ta av sig sina byxor och kalsonger, och försökte få honom att öppna munnen så att de kunde kissa i den. Den ene afrikanen urinerade också på honom medan den han filmade.

– De sade under tiden saker som att de känner folk i Rinkeby, att de skulle mörda min familj och våldta min mamma, säger offret i förhör.

– De garvar och säger jävla vidriga svenne, din horunge, du är så jävla vidrig. De använde svenne på nedlåtande sätt. De sade att vi har någon jävla svenne här. Han är 18 år och ful som stryk.

Svåra ångestattacker
När 18-åringen till slut lyckades ta sig bort från rånarna var han så rädd för att åka hem att han tillbringade resten av natten i ett trapphus tills hans pappa kom och hämtade honom på morgonen. Han har efteråt varit mycket rädd för att något ska hända hans familj och för att hans yngre bröder ska drabbas av samma sak som han. Han har enligt domen mått "mycket dåligt" och fått "sådana ångestattacker att han inte kunnat sova på 40 timmar ibland". I skolan har han haft hög frånvaro och mäktar inte med prestationskraven. Han har fått gå till en psykolog.

Båda 16-åringarna dömdes idag för rån. Den av dem som hotade offret och urinerade på honom, döms också för övergrepp i rättssak samt olaga integritetsintrång. Filmen från händelsen lades upp på Snapchat och hamnade senare på Samhällsnytt.

Den andre afrikan döms också för inblandning i två andra rån mot unga svenskar.

Straffet för båda blev ungdomsvård. Tingsrätten konstaterar att de inte hade någon bättre förklaring till sitt agerande än att det hela var "en dålig idé".

När det gäller filmen ansåg afrikanen att han inte skulle dömas för olaga integritetsintrång eftersom han inte var ansvarig för att den hade lagts upp på Samhällsnytt, där den spreds till tiotusentals. Domstolen anser dock att det räcker om videon, som rånaren påstår, ursprungligen endast spridits i en privat grupp om 5-6 personer på Snapchat för att han ska dömas för brottet.

"Snyftartikel" i Aftonbladet – om rånaren
Sammanlagt var åtta tonåringar, varav många afrikaner, åtalade för inblandning liknande rån. Tillvägagångssättet har varit snarlikt. I vissa fall har rånarna först försökt spela på offrens medlidande genom att påstå sig vara hemlösa eller i behov av hjälp. Fyra av de åtalade frikänns dock från rån i brist på att bevis för att de var direkt inblandade i brottet.

Tidningen Aftonbladet ägnar nästan hela sin artikel om domen mot förnedringsrånarna åt att beskriva hur svårt den ene afrikanen har haft det eftersom hans föräldrar skilt sig och han fått "diagnosen ADHD".


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.