Förnedringsrånen
Ex-polisen Mustafa Panshiri talade klarspråk och pekade ut den "etniska aspekten" bakom förnedringsrånen mot svenska barn när frågan diskuterades i söndagens SVT Agenda. Detta är en aspekt som varit tämligen osynlig i samhällsdebatten. Men kriminologiprofessor Felipe Estrada bestred hans argument om etnicitet och hävdade att det i stället handlar om "riskfaktorer" som psykisk ohälsa och uppväxtproblem.

Ex-polisen: Svenskar enkla offer eftersom de inte tillhör någon klan

Publicerad 17 februari 2020 kl 11.00

Inrikes. Det finns en etnisk aspekt i förnedringsrånen mot svenska barn. Det förklarade ex-polisen Mustafa Panshiri i gårdagens SVT Agenda. Det handlar också om att svenskar inte ingår i någon klan med våldskapital, varför de blir enkla offer.

Gilla artikeln på Facebook

Förra veckan sade Carin Götblad, polischef för region mitt, att det är "väldigt vanligt" att gärningsmännen bakom förnedringsrånen kommer från så kallade utsatta områden.

Att det handlar om invandrare som ger sig på svenskar bekräftas av ex-polisen Mustafa Panshiri, som debatterade rånen i SVT Agenda.

– Något man inte kan komma undan är att det finns en ganska tydlig etnisk aspekt. De här killarna letar aktivt efter svenskar att ge sig på, förklarade han. Vad det handlar om får man göra mer studier på. Men det gjordes en studie redan 2005 vid Lunds universitet där man intervjuade elva pojkar med utländsk bakgrund som rånade andra barn och de här pojkarna sade väldigt tydligt att vi är ute efter svenskar, att se svenskar ligga på marken och kyssa våra fötter ger oss makt. Och så avslutar man med att svenskar är väldigt mesiga och gör inget motstånd när man tar ifrån dem deras värdesaker.

SVT Nyheter har i sin nyhetsartikel valt att förvränga Panshiris citat: "De letar aktivt efter svenskar att ge sig på. Det handlar inte om rasism utan de letar efter personer som inte har ett våldskapital och som inte kommer att göra motstånd", säger han enligt SVT.

(Efter Fria Tiders artikel har SVT ändrat och lagt till orden "Det behöver inte vara rasism som är huvudorsaken..." i sitt citat.)

Egentligen förnekar han inte att det kan handla om rasism, men det behöver inte vara huvudorsaken. Dessutom talar han om klanvåld. Att svenskar inte tillhör någon klan gör dem till enkla byten.

Så här säger Mustafa Panshiri:

– Och det är ganska intressant och man spinner vidare på det. Det behöver inte vara att det är rasism som är huvudorsaken här utan de här killarna eller gärningsmännen letade också efter personer som de vet inte har något våldskapital att hämnas med, alltså de tillhör inte någon klanstruktur, en stor släkt eller kusiner som kan ge tillbaka.

Enligt Panshiri vet gärningsmännen också att den svenska staten inte heller har kapacitet att hjälpa offren eller sätta dit förövarna.

Den här gången hade SVT inte bjudit in Jerzy Sarnecki, utan Felipe Estrada, även han professor i kriminologi vid Stockholms universitet. Han förnekade den etniska aspekten och motiverade detta med att de flesta invandrare inte begår dylika våldsbrott. I stället pekade han på riskfaktorer som psykisk ohälsa och uppväxtproblem.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

Asylsökare slog sönder bostäder för 220 miljoner

Dröm om lättförtjänta skattepengar blev dyr läxa.. Nu stämmer hyresvärdar Migrationsverket för att få betalt – av dig.0 

Man dog när hemtjänst missade leverera mat i 21 dagar

Dödsorsaken kan ha varit svält.. Fick matdistribution levererad när han hade lunginflammation.0 

Guillou: "Kasta ut" kulturmarxisterna ur Vänsterpartiet

"Måste bli av med identitetsidioterna".. Det är dags att "kasta ut alla de där som springer omkring i vårt parti och talar om hudfärg", enligt författaren.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0