Förnedringsrånen
Ex-polisen Mustafa Panshiri talade klarspråk och pekade ut den "etniska aspekten" bakom förnedringsrånen mot svenska barn när frågan diskuterades i söndagens SVT Agenda. Detta är en aspekt som varit tämligen osynlig i samhällsdebatten. Men kriminologiprofessor Felipe Estrada bestred hans argument om etnicitet och hävdade att det i stället handlar om "riskfaktorer" som psykisk ohälsa och uppväxtproblem.

Ex-polisen: Svenskar enkla offer eftersom de inte tillhör någon klan

Publicerad 17 februari 2020 kl 11.00

Inrikes. Det finns en etnisk aspekt i förnedringsrånen mot svenska barn. Det förklarade ex-polisen Mustafa Panshiri i gårdagens SVT Agenda. Det handlar också om att svenskar inte ingår i någon klan med våldskapital, varför de blir enkla offer.

Gilla artikeln på Facebook

Förra veckan sade Carin Götblad, polischef för region mitt, att det är "väldigt vanligt" att gärningsmännen bakom förnedringsrånen kommer från så kallade utsatta områden.

Att det handlar om invandrare som ger sig på svenskar bekräftas av ex-polisen Mustafa Panshiri, som debatterade rånen i SVT Agenda.

– Något man inte kan komma undan är att det finns en ganska tydlig etnisk aspekt. De här killarna letar aktivt efter svenskar att ge sig på, förklarade han. Vad det handlar om får man göra mer studier på. Men det gjordes en studie redan 2005 vid Lunds universitet där man intervjuade elva pojkar med utländsk bakgrund som rånade andra barn och de här pojkarna sade väldigt tydligt att vi är ute efter svenskar, att se svenskar ligga på marken och kyssa våra fötter ger oss makt. Och så avslutar man med att svenskar är väldigt mesiga och gör inget motstånd när man tar ifrån dem deras värdesaker.

SVT Nyheter har i sin nyhetsartikel valt att förvränga Panshiris citat: "De letar aktivt efter svenskar att ge sig på. Det handlar inte om rasism utan de letar efter personer som inte har ett våldskapital och som inte kommer att göra motstånd", säger han enligt SVT.

(Efter Fria Tiders artikel har SVT ändrat och lagt till orden "Det behöver inte vara rasism som är huvudorsaken..." i sitt citat.)

Egentligen förnekar han inte att det kan handla om rasism, men det behöver inte vara huvudorsaken. Dessutom talar han om klanvåld. Att svenskar inte tillhör någon klan gör dem till enkla byten.

Så här säger Mustafa Panshiri:

– Och det är ganska intressant och man spinner vidare på det. Det behöver inte vara att det är rasism som är huvudorsaken här utan de här killarna eller gärningsmännen letade också efter personer som de vet inte har något våldskapital att hämnas med, alltså de tillhör inte någon klanstruktur, en stor släkt eller kusiner som kan ge tillbaka.

Enligt Panshiri vet gärningsmännen också att den svenska staten inte heller har kapacitet att hjälpa offren eller sätta dit förövarna.

Den här gången hade SVT inte bjudit in Jerzy Sarnecki, utan Felipe Estrada, även han professor i kriminologi vid Stockholms universitet. Han förnekade den etniska aspekten och motiverade detta med att de flesta invandrare inte begår dylika våldsbrott. I stället pekade han på riskfaktorer som psykisk ohälsa och uppväxtproblem.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0