Försökte hugga ihjäl sin fru direkt när han kom till Sverige – kräver asyl ändå

Publicerad 16 september 2020 kl 14.23

Inrikes. Veckor efter att kommit till Sverige försökte den eritreanske mannen mörda sin fru med ett stort antal knivhugg. Han dömdes till livstids utvisning – men efter att ha avtjänat straffet krävde han att få stanna i Sverige ändå. Men nu sätter Migrationsöverdomstolen ner foten.

Gilla artikeln på Facebook

Den idag 53-årige mannen flydde från ett eritreanskt fängelse år 2011 och kom till Sverige året därpå. Han beviljades då permanent uppehållstillstånd som anhörig till sin hustru och barnen, som redan befann sig i Sverige.

Mannen misstänkte dock att frun hade hittat en annan man och blev mycket svartsjuk. Bara någon månad efter att han kommit till Sverige tog han en kniv och försökte mörda henne med ett stort antal hugg mot kroppen.

År 2013 dömdes mannen till nio års fängelse och det beslutades att han även skulle utvisas ur Sverige på livstid.

Men i augusti 2018 ansökte han hos Migrationsverket om att utvisningsbeslutet skulle upphävas och om asyl i Sverige.

Migrationsverket beslutade den 28 januari 2020 att avslå hans ansökan. Förvaltningsrätten i Stockholm, migrationsdomstolen, beslutade dock att upphäva Migrationsverkets beslut och återvisa målet till verket för fortsatt handläggning.

Migrationsverket överklagade beslutet och yrkade att Migrationsöverdomstolen skulle upphäva migrationsdomstolens beslut om återförvisning och fastställa verkets beslut.

Nu får Migrationsverket rätt av Migrationsöverdomstolen. Domstolen slår i en prejudicerande dom idag fast att en utlänning som utvisats på livstid av en allmän domstol inte behöver utvisas även av Migrationsverket.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0