Våldtäktsfesten i Upplands Väsby
Tre afghaner, från vänster Abul Fazl Yaqubi, Esmaili Jawid och Shokrallah Shahzad, döms för att ha gruppvåldtagit en kvinna som mentalt befinner sig på "ett barns nivå".

Förståndshandikappad kvinna blev kär i afghan – då bjöd han in sina vänner på våldtäktsparty

Publicerad 1 september 2021 kl 11.22

Inrikes. Tre afghanska män döms till långa fängelsestraff för att ha utsatt en förståndshandikappad kvinna för grova gruppvåldtäkter på ett särskilt boende i Upplands Väsby.
"Jag älskar dig så mycket", skrev kvinnan till en av våldtäktsmännen, som lurade i henne att han var hennes pojkvän.

Gilla artikeln på Facebook

Lisa är 24 år gammal och bor i Upplands Väsby på ett särskilt boende för funktionshindrade personer som inte kan ta hand om sig själva.

Lisa har autism och en kognitiv funktionsnedsättning som gör att hon intellektuellt befinner sig på ett litet barns nivå. Hon har svårt för att följa med i samtal, har begränsad tidsuppfattning och svårt att sköta sin hygien. Enligt personal som hjälper henne är hon väldigt naiv, kan inte säga nej och tror gott om alla.

”Hon har också svårt att förstå om någons intentioner mot henne kan vara potentiellt skadliga”, står det i en plan för stödinsatser som kommunen har upprättat.

På vardagar är Lisa på en kommunal dagverksamhet där hon målar och pysslar. En dag i maj när Lisa kom dit märkte personalen att hon var väldigt ledsen.

– De gjorde något dumt med mig, jag har ont i baken. De använde en ciderflaska, sade Lisa.

– Jag skrek aj det gör ont, men då gjorde de ännu hårdare.

Personalen fick snabbt klart för sig att Lisa hade blivit utsatt för ett övergrepp och ringde polisen.

I polisförhör berättade Lisa att en afghan vid namn Abul Fazl Yaqubi, som hon kallade sin ”pojkvän”, hade kommit hem till henne i helgen tillsammans med en annan afghan, Esmaili Jawid. De köpte vin, cider och alkoläsk som de bjöd Lisa på.

Efter att det druckits en del föreslog Abul Fazl att de skulle spela ”sanning eller konsekvens”, ett spel som går ut på att den som en flaska som snurras pekar på antingen måste berätta en sanning om sig själv eller göra något som de andra deltagarna i spelet bestämmer.

När flaskan pekade på Lisa sade afghanerna till henne att ta av sig kläderna, vilket hon gjorde. När flaskan senare pekade på Esmaili sade Abul Fazl åt honom att stoppa in en ciderflaska i Lisas underliv.

Esmaili drog ned Lisa på golvet. Medan Abul Fazl höll i hennes armar tryckte Esmaili upp ciderflaskan mellan hennes ben.

– Och sedan så känner jag bara en ciderflaska som de stoppar in, långt in och så kände jag att det gjorde jätteont i underlivet, berättar Lisa i förhör.

Flaskan dras ut och stoppas in en gång till. Andra gången gör det ännu ondare. Ändå vågar Lisa inte säga nej.

– Jag vågade inte säga det till en afghan, jag kan inte säga det till en afghan, jag vet hur de beter sig om man säger nej, förklarar hon.

– Man kan bli slagen om man säger nej.

Efter att afghanerna våldfört sig på Lisa med flaskan tar de av sig kläderna och säger åt henne att gå in i sovrummet.

Därinne fortsätter övergreppen. Esmaili har samlag med Lisa och stoppar upprepade gånger in fingrarna i hennes underliv. Då börjar Lisa skrika att hon inte vill. Men hennes ”pojkvän” Abul Fazl tystar hennes skrik genom att trycka ned sina fingrar i halsen på Lisa.

– Jag ville skrika, ja jag ville skrika för jag ville att grannarna skulle höra, men nej jag fick inte det, berättar Lisa för polisen.

Under utredningens gång visar det sig att det inte är första gången som Lisa utsatts för övergrepp. En liknande händelse har inträffat en månad tidigare, i april. Då deltog även en tredje afghan, Shokrallah Shahzad. Även vid det tillfället dracks det alkohol och afghanerna spelade sanning eller konsekvens med Lisa. Hon penetrerades då inte bara vaginalt utan också analt med en flaska.

– Dom drog ner mig på golvet och så hållde [sic!] min pojkvän fast mina händer och så stoppade dom in ciderflaskan i rumpan och dom sa till mig att dom inte skulle stoppa in den så långt men det gjorde dom och det gjorde ont. Jag sa nej jag vill inte, sa sluta, jag skrek till och med sluta, berättar Lisa om det övergreppet.

Lisa kom i kontakt med Abul Fazl via Facebook i mars i år. Meddelanden som polisen hämtat från hennes telefon visar att hon snabbt förälskar sig i Abu Fazl som kallar henne sin ”flickvän”. Hon överöser honom med ömhetsbetygelser.

”Jag älskar dig så mycket”, skriver hon, följt av en lång rad röda hjärtan.

”Jag saknar dig jättemycket älskling du e min underbara pojkvän hela mitt liv.”

”Min söta bästa underbara pojkvän jag älskar dig så jag nästan gråter av gladhet.”

Lisa hade sex som hon beskriver som ”frivilligt” med Abul Fazl vid ett antal tillfällen. Personalen som vårdar henne säger dock att hon har ”vaga uppfattningar om vad sex är”, men är lättmanipulerad och vill att någon ska bry sig om henne.

Enligt Lisa var Abul Fazl snäll mot henne i början, men började sedan kalla henne för ”hora” och ”idiot”. Vid ett tillfälle slog han henne i ansiktet. Lisa säger att hon inte berättade något om den första gruppvåldtäkten hon utsattes för därför att hon var rädd för Abul Fazl, som hade hotat att döda henne.

Efter att Lisa lärt känna Abul Fazl verkar ryktet ha spritt sig i afghankretsar om att det fanns en förståndshandikappad kvinna i Upplands Väsby som man kunde ha sex med. Under våren besöker en strid ström afghaner Lisas lägenhet på det kommunala boendet. Hon berättar för polisen att det utöver ”pojkvännen” Abul Fazl har varit tre eller fyra utländska män till som haft sex med henne.

Våldtäktshärvan rullades upp och de tre afghanerna häktades och åtalades vid Attunda tingsrätt i Sollentuna. De hävdade alla att de inte hade lagt märke till att Lisa har en funktionsnedsättning. Enligt dem var hon med på alla sexuella handlingar som genomfördes.

Den förklaringen tror tingsrätten, som nu har dömt i målet, inte på.

”Det är väl utrett att målsäganden lider av en kognitiv funktionsnedsättning och befinner sig på ett barns nivå. De tilltalade har genom att spela sanning eller konsekvens pressat henne att snabbt dricka alkohol och därmed få henne berusad, vilket gjort henne ännu mer utsatt och oförmögen att freda sin sexuella integritet vilket uppenbarligen också varit syftet. Härtill kommer att de tilltalade i samband med de sexuella handlingarna använt annat våld genom att hålla fast eller på andra sätt betvinga målsäganden och på så vis begränsa hennes rörelsefrihet. Det innebär att hon inte kan ha deltagit frivilligt i dessa sexuella handlingar”, skriver tingsrätten i domen.

Tingsrätten anser också att videoförhören med Lisa, som spelades upp när huvudförhandlingen hölls bakom stängda dörrar, tydligt visar att hon har en intellektuell funktionsnedsättning. Shokrallah menade att detta berodde på att Lisa ”spelat oskuldsfull” under videoförhören, men att hon var helt annorlunda i verkligheten – en förklaring som tingsrätten bedömer som ”helt osannolik”. Det är därför bevisat att afghanerna insåg att Lisa var handikappad, kommer tingsrätten fram till.

De tre afghanerna döms därför för grov våldtäkt. Abul Fazl och Esmaili döms båda till åtta års fängelse för att våldtagit Lisa vid två tillfällen. Shokrallah döms till 3,5 års fängelse. Han deltog bara i en av gruppvåldtäkterna och har rätt till så kallad ”ungdomsrabatt” eftersom han är yngre än 21 år.

Rätten beslutar också att männen ska utvisas från Sverige efter att ha avtjänat sina straff. Shokrallah får återvända till Sverige om femton år, medan Abul Fazl och Esmaili förbjuds att någonsin återvända hit.

Tingsrätten skriver i domen att det "i dagsläget inte går att verkställa utvisningar till Afghanistan". Men enligt domstolen går det ändå bra att besluta om utvisning, eftersom läget i Afghanistan kan vara annorlunda när männen avtjänat sina fängelsestraff och utvisningen ska verkställas.

Att det för tillfället inte går att verkställa utvisningar är inget som hindrar en åklagare från att yrka på utvisning, förklarar kammaråklagare Tomas Engman, som åtalade de tre männen, när Fria Tider ringer upp.

– Man får göra skillnad på att besluta att utvisa någon och sedan att verkställa det, säger han.

– Bara för att det inte går att verkställa idag behöver det inte vara så om x antal år.

Lisa tilldöms ett skadestånd på 200 000 kr för den kränkning och det lidande hon utsatts för genom övergreppen.

Lisa heter egentligen något annat.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Stor M-enighet om ny linje

Stämman avslutad. Ska locka 150.000 S-väljare med hårdare tag mot gängen och minskad invandring.0 

Ekonominyheter

"Krisande" storbolag gjorde vinst på bidragspengarna

Volvo och Scania behåller bidragsmiljarderna.. Volvos ordförande Carl-Henrik Svanberg förklarar att han gör det på grund av lojalitet med makthavarna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.