Våldtäktsfesten i Upplands Väsby
Annica Blomsten är socialchef på Upplands Väsby kommun.

Kommunen visste att kvinnan sexutnyttjades – lät övergreppen fortgå

Publicerad 8 september 2021 kl 17.10

Inrikes. Gruppvåldtäkterna mot en förståndshandikappad kvinna på Upplands Väsbys kommunala boende är bara toppen på ett isberg, visar Fria Tiders granskning. Kvinnan har utnyttjats av fler män, vilket kommunens personal kände till. Men när vi ställer frågor om kommunens rutiner för att skydda förståndshandikappade mot övergrepp vill ansvarig chef hellre prata om mäns våld mot kvinnor.
– Tyvärr så utnyttjar män kvinnor dagligen, säger kommunens socialchef Annica Blomsten till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Fria Tider har rapporterat utförligt om gruppvåldtäkterna på ett kommunalt boende i Upplands Väsby – övergrepp som nästan helt har mörkats av de stora medierna.

Den våldtagna kvinnan lider av autism och har en funktionsnedsättning som gör att hon intellektuellt befinner sig på ett litet barns nivå. Personalen som hjälper kvinnan beskriver henne som naiv och lättmanipulerad. Hon har ”vaga uppfattningar om vad sex är”, men tror alla om gott och vill gärna att någon ska bry sig om henne. Enligt personalen tycker kvinnan inte att det är skönt att ha sex.

Kvinnan bor i en lägenhet med egen ingång i en hyresfastighet där kommunen disponerar ett antal lägenheter som används som serviceboenden för funktionshindrade. Personal finns på plats 24 timmar om dygnet i en lägenhet i närheten. Kvinnan får stöd av kommunens personal med det mesta i sin vardag, som att inte glömma bort att duscha, borsta tänderna och låsa dörren.

Det var i början av maj i år som personalen på kvinnans dagverksamhet slog larm när hon gråtande berättade att hennes ”pojkvän” och två andra afghaner hade våldfört sig på henne genom att bland annat penetrera henne med flaskor. Men vid den tidpunkten hade kvinnan länge utnyttjats sexuellt av en rad utländska män – och det kände kommunens personal till.

I polisförhör beskriver en handledare på dagverksamheten våldtäkterna som ”grövre utnyttjande” än det som kvinnan vanligtvis utsätts för.

– Jag har märkt att killarna utnyttjar henne. Hon träffar någon på snapchat. De vill komma hem till mig på en gång säger hon då. Första gången ska man ses ute har jag sagt till henne. Sen visar det sig och hon säger att de kommit hem till henne i alla fall. De vill alltid gå in i sovrummet. Hon blir utnyttjad på grund av sitt handikapp. Det här blev grövre utnyttjande det som hände här nu, säger handledaren till polisen.

Det framgår inte exakt hur länge kvinnan har utnyttjats eller hur många män som haft sex med henne på det kommunala boendet. Men bara under perioden april-maj i år, då de båda gruppvåldtäkterna ägde rum, har kvinnan utnyttjats av flera män utöver de som deltog i våldtäkterna.

– Det har varit typ tre eller fyra utländska till som hade sex med mig, berättar kvinnan i polisförhör.

Innan kvinnan i slutet av mars träffade afghanen som tog initiativet till gruppvåldtäkterna hade hon en annan ”pojkvän”, som även han kom från Afghanistan.

Kvinnan har berättat att båda hennes afghanska "pojkvänner" misshandlade henne. Hon är redan på grund av sitt handikapp lättledd och har svårt att säga nej, men misshandeln verkar ha gjort henne ännu mer oförmögen att värja sig mot övergreppen som pågick. I förhör berättar kvinnan att hon inte vågade säga nej när hon utsattes för en smärtsam våldtäkt med en flaska eftersom hon var rädd för att bli slagen.

– Jag vågade inte säga det till en afghan, jag kan inte säga det till en afghan, jag vet hur de beter sig om man säger nej, säger hon i polisförhör.

– Man kan bli slagen om man säger nej.

Utnyttjandet tycks ha fått fortgå obehindrat även efter att personalen på boendet och dagverksamheten fick klart för sig att kvinnan blivit våldtagen. Den senaste gruppvåldtäkten ägde rum helgen den 8-9 maj. I förhör som hålls drygt två veckor senare berättar personalen att kvinnan ”har en ny pojkvän nu” och att hon har ”varit hos den nya killen i helgen”.

Fria Tider har ställt frågor om händelsen till Annica Blomsten som är socialchef i Upplands Väsby kommun.

Av förundersökningen framgår att personalen på den kommunala dagverksamheten var medveten om att kvinnan blev utnyttjad sexuellt. Varför ingriper man inte mot det utnyttjandet, som man vet pågår?

– Jag kan inte svara exakt på hur det har varit i det enskilda ärendet eftersom jag inte kommenterar enskilda ärenden. Men när det kommer till vår kännedom att brott begås så polisanmäler vi ju dem. Och det utgår jag från att det även har gjorts i det här ärendet, för annars hade det väl inte hamnat i domstol.

Men här framgår det klart av utredningen att man visste att kvinnan utnyttjades sexuellt redan innan det blev uppenbart att det hade lett till en gruppvåldtäkt. Borde man inte ha slagit larm tidigare?

– Jag kan inte svara något annat än det svaret jag redan har givit dig eftersom jag inte går in och kommenterar och diskuterar enskilda ärenden. Utan generellt sett när vi uppdagar att ett brott har begåtts, eller misstänker det, då gör vi en polisanmälan.

Men här har den här kvinnan, som personalen beskriver befinner sig på ett barns nivå, utnyttjats av många män som har kommit hem till henne bara för att ha sex. Är det godtagbart att något sådant pågår på ett av kommunens boenden?

– Som jag precis sade alldeles nyss så är det så att vid misstankar om att brott begås så gör vi en polisanmälan.

Det gjordes ju inte i det här fallet förrän hon hade ont efter att ha blivit penetrerad med en flaska. Borde man inte ha slagit larm tidigare?

– Som jag sade tidigare, jag kan inte gå in och diskutera enskilda ärenden utan misstänker vi att ett brott har begåtts så gör vi en polisanmälan.

Är det fritt fram för män att komma hem till förståndshandikappade kvinnor på kommunens boenden och ha sex med dem?

– En märklig fråga måste jag säga. Det jag kan säga rent allmänt är att det är förfärligt att män utnyttjar kvinnor överhuvudtaget oavsett om de har en funktionsnedsättning eller inte. Tyvärr så utnyttjar män kvinnor dagligen och våldför sig på kvinnor dagligen. Slår ihjäl kvinnor, alltför ofta. Och det är oavsett om de har en funktionsnedsättning eller inte. Så jag önskar att du kan skriva lite grann om mäns våld mot kvinnor och att det är helt oacceptabelt att det sker. Man ska inte utnyttja någon.

Låt oss säga, utan att gå in på något enskilt fall, att en förståndshandikappad kvinna som rent mentalt befinner sig på ett barns nivå har en strid ström av manliga besökare på det kommunala boendet som har sex med henne och hon säger att det är frivilligt för det här är hennes pojkvänner som kommer och hälsar på. Ingriper den kommunala personalen då eller låter man det fortgå?

– Vi jobbar både individuellt och i grupp med de som finns i våra verksamheter. Vi jobbar naturligtvis väldigt upplysande kring vad som är en normal sexualitet och vad man kan förvänta sig i sexuella kontakter. Så jobbar vi med alla våra brukare som vi har i våra verksamheter när man är i den åldern. Det är en utbildningsfråga, det är en kompetensfråga, och vi jobbar naturligtvis med alla när vi pratar om de här frågorna. Både vad det gäller att få personalen uppmärksam naturligtvis, men också att vi jobbar med alla brukarna i kommunen när det gäller de här frågorna. Att öka medvetenheten och utbilda om vad som är rimligt att förvänta sig, så att säga.

Men om man har en kvinna som befinner sig på ett barns nivå och det kommer hem en massa män och har sex med henne, gör man något för att sätta stopp för det då?

– Nu har vi pratat en ganska bra stund och det ställs exakt samma frågor i olika varianter hela tiden och du får bara samma svar från mig. Jag diskuterar inte det enskilda ärendet och jag har sagt att vi jobbar med utbildning och kompetenshöjande insatser för både brukare och personal. Du får nog faktiskt nöja dig med det svaret från mig.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.