Ubåtsjakten i Stockholms skärgård
Kanholmsfjärden ligger i Stockholms mellersta skärgård.

Främmande aktivitet i Kanholmsfjärden

  • Minst 200 man jagar "främmande undervattens­verksamhet" i Kanholmsfjärden utanför Värmdö
  • Fartyg, flyg och hemvärnspersonal deltar i en "underrättelseoperation" enligt Försvarsmakten
  • Dessutom deltar dykare från Särskilda operationsgruppen (SOG) enligt uppgifter till Fria Tider
Publicerad 17 oktober 2014 kl 18.08

Inrikes. Försvarsmakten fick under fredagen uppgifter om främmande undervattensverksamhet i Stockholms skärgård. Informationen uppges komma från en trovärdig uppgiftslämnare och försvaret har inlett en underrättelseoperation i Kanholmsfjärden utanför Värmdö i Stockholm, där över 200 svenska militärer deltar just nu.

Gilla artikeln på Facebook

Försvaret vill inte berätta var man jagar eller vad man jagar. Man kan inte ens berätta huruvida det rör sig om en ubåt eller så kallade grodmän. Enligt uppgifter till SvD.se är det aktuella området dock Kanholmsfjärden. Boende i området bekräftar per telefon för Fria Tider att svenska militära enheter har varit aktiva i området under fredagen.

Personalen som deltar i operationen uppges komma från Fjärde sjöstridsflottiljen, Amfibieregementet, Helikopterflottiljen, Sjöinfobat med marinens radio, sjöinformationskompaniet på Muskö samt Hemvärnet.

Enligt uppgifter till Fria Tider befinner sig även personal från Särskilda operationsgruppen (SOG) i området – ett militärt specialförband som, bland annat, har tillgång till några av Försvarsmaktens mest erfarna dykare.

Kanholmsfjärden var på tapeten för två år sedan då en av IVL Svenska miljöinstitutets anläggningar i fjärden skadades och institutet anklagade Försvarsmaktens ubåtar för att ha skadat anläggningen. Försvarsmakten tillbakavisade dock anklagelserna och hävdade att svenska ubåtar inte vistats i fjärden på nästan ett år.

Den svenska militärbasen Korsö ligger i närheten.

Enligt Försvarsmakten rör det sig om en uppgiftslämnare som ska ha sett "något" som fått myndigheten att inleda en underrättelseoperation där över 200 personer ur Försvarsmakten deltar. 

Några vapeninsatser har inte förekommit.

– Vi har fartyg, flyg och hemvärnspersonal i det aktuella området som ett stöd för analysarbetet som nu pågår. Området är dessutom starkt trafikerat och därför är det viktigt att vi går ut och informerar om vad vi gör, säger kommendör Jonas Wikström, Försvarsmaktens operationsledare i ett pressmeddelande.

Försvarsmaktens kommendör Jonas Wikström uppgav vid en presskonferens under kvällen att många hundra ur Försvarsmakten är engagerade i insatsen.

– Vi har genomfört en första analys och utfrågning av sagespersonen och därefter påbörjat en underrättelseoperation. Vi samlar in mer information för fortsatt analys, sade Wikström.

Han ville inte berätta vad det är för källa, eller huruvida det rör sig om en ubåt, men konstaterade att försvaret tar incidenten "på största allvar". Anledningen till att Försvarsmakten går ut med informationen till allmänheten är enligt Jonas Wikström att det rör sig om ett trafikerat område.

Artikeln har uppdaterats.


Nyheter från förstasidan

Polisen släpper bild på Malmörånare

Polisen släpper bild. Mannen söks för ett fräckt rån som inträffade den 2 april 2021 utanför Centralstationen i Malmö.0 

Ekonominyheter

Svenskar lånar för att betala sina skulder

Hamnar sedan hos Kronofogden.. Låntagare löser små låneskulder med större lån, som nu hamnar hos Kronofogden0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.