Fredsavtalet ett "PR-trick" för Israel

Publicerad 15 augusti 2020 kl 09.37

Inrikes. Israel har inte förbundit sig att avstå annektering av Västbanken genom fredsavtalet med Förenade Arabemiraten. Att detta lyftes fram i medierapportering var bara ett "PR-trick", säger Hannu Juusola, professor i semitiska språk och kulturer vid Helsingfors universitet, till Svenska Yle.

Gilla artikeln på Facebook

Tidigare i veckan slöt Förenade Arabemiraten och Israel ett avtal om att normalisera relationen mellan länderna.

Professor Hannu Juusola påpekar dock att relationerna mellan länderna redan var goda, och att avtalet är mer av en formalitet.

Enligt honom innebär avtalet "inga eftergifter" för Israels del.

I medierapporteringen lyftes det dock fram att Israel skulle avbryta sin annektering av Västbanken. Men det handlar bara om en tillfällig paus.

Juusola betonar att Israel redan kontrollerar de aktuella områdena och att där bor hundratusentals israeliska bosättare.

Att detta lyftes fram som en eftergift från Israels sida, när det egentligen inte är det, var ett "PR-trick", hävdar professorn.

– Netanyanhu har lovat åt sina väljare att han ska annektera delar av Västbanken. Och Israel har inte heller i överenskommelsen med Arabemiraten bundit sig vid något annat, säger han till Yle.

Landets regering hade redan innan fredsavtalet skjutit upp annekteringen, då en tydlig majoritet av den israeliska befolkningen samt regeringspartnern Benny Ganz inte ställt sig bakom planen, som avser annektera 30 procent av Västbanken. Men för premiärminister Benjamin Netanyanhu handlar det bara om en tidsfråga innan palestiniernas mark erövras, i strid mot internationell rätt.

Några timmar efter fredsavtalet skrevs på klargjorde Netanyanhu att "ingenting förändrats" gällande annekteringen av Västbanken.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Partytricket "Dragon's Breath" kan spräcka din magsäck. Barn och unga stoppar flytande kväve i munnen.0 

Studie: Vanlig Alvedon ändrar din personlighet. Ökad riskbenägenhet, lägre empati...0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0