Maktstriden i SD
GAV RÅD: Mattias Karlssons högra hand Henrik Vinge erbjöd under 2014 en ledande aktivist inom Nordisk Ungdom juridisk hjälp, sedan aktivisten fått sparken från Försvarsmakten efter att ha deltagit i oroligheterna i Ukraina.

Fria Tider avslöjar: Henrik Vinge låg bakom SDU-kontakt med Nordisk Ungdom

  • Mattias Karlssons närmaste man Henrik Vinge hade 2014 hemlig kontakt med en ledande person i Nordisk Ungdom
  • Samtidigt vill Mattias Karlsson utesluta ett 30-tal medlemmar ur partiet – för påstådda kontakter med just Nordisk Ungdom
  • "Jag tycker att det är insinuant att försöka koppla ihop de här sakerna", säger Henrik Vinge i en kommentar
Publicerad 9 april 2015 kl 16.30

Granskning. Den informelle SD-ledaren Mattias Karlsson, 37, vill utesluta ett stort antal personer ur partiet och anklagar ungdomsförbundet SDU för att ha "kontakt med högerextrema Nordisk Ungdom". Men nu kan Fria Tider avslöja att Henrik Vinge, idag presschef hos Karlsson och då styrelseledamot i SDU, hade nära kontakt med Nordisk Ungdom så sent som 2014.
 – Han har fört mig och hela styrelsen bakom ljuset, säger SDU-ledaren Gustav Kasselstrand idag.

Dela artikeln

Det var på tisdagen som ett stort antal SD-medlemmar fick nästan identiska brev från partiets så kallade medlemsutskott, där de anklagades för att ha hysa "ideologiskt avvikande" åsikter. Samtliga, bland dem SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne, väntas nu uteslutas ur partiet.

– SDU-ledningen ska ha lierat sig med personer från externa extremistorganisationer för att tillsammans flytta fram sina positioner, förklarade Sverigedemokraternas inofficielle partiledare Mattias Karlsson för Aftonbladet i samband med att nyheten blev känd.

"Misstankar och indicier"
I Expressen stod Mattias Karlsson på sig med sina anklagelser mot SDU-ledningen, men erkände samtidigt att han inte hade några konkreta bevis mot företrädarna. Istället beskrev han den så kallade prövningen i partiets medlemsutskott på följande sätt:

– Man lägger ihop ett antal misstankar och indicier och så tittar man på om den sammantagna bedömningen lutar åt att det finns för finns fog för misstankarna eller inte. Det är sällan det finns teknisk bevisning som vid rättegångar.

Men till skillnad från Mattias Karlsson kan Fria Tider idag presentera konkreta bevis som binder en då ledande SDU-företrädare till Nordisk Ungdom – samma organisation som SD-ledningen hänvisar till när de vill utesluta personer med hänvisning till påstådda kontakter med extremhögern. Så sent som i februari förra året kontaktade Sverigedemokraternas nuvarande presschef Henrik Vinge en ledande aktivist inom Nordisk Ungdom och erbjöd honom bland annat att utföra juridiska tjänster.

Angrep Förintelsemonument
I förtroliga meddelanden mellan Henrik Vinge och Nordisk Ungdoms nuvarande ordförande Fredrik Hagberg uttrycker SD-toppen förvåning över att Nordisk Ungdom och deras aktioner provocerar många inom Sverigedemokraterna.

"Haha. :) Fan va ni har lyckats reta upp vissa krafter inom partiet. :P", konstaterar Henrik Vinge bland annat i konversationen. Två år tidigare hade Nordisk Ungdom vandaliserat det judiska Förintelsemonumentet i Berzelii Park genom att hälla grisblod på det.

En tid före kontakten med SDU-toppen hade Fredrik Hagberg besökt Ukraina och där deltagit i Majdanrörelsen tillsammans med lokala ultranationalistiska grupperingar. Kort därefter meddelade hans arbetsgivare Försvarsmakten att han sägs upp från sin tjänst, med hänvisning till besöket i Ukraina. I meddelandena mellan Henrik Vinge och Fredrik Hagberg framgår det att Vinge, som vid tillfället var förbundsjurist i SDU, vill hjälpa Hagberg att få rätt juridiskt mot Försvarsmakten.

"Insinuant" av Fria Tider
När Fria Tider under torsdagen får kontakt med Henrik Vinge erkänner han att han har haft kontakt med Nordisk Ungdom. SD-toppen menar dock att det rör sig om en helt oproblematisk kontakt, och hänvisar till sin ställning inom Sverigedemokraterna.

– Det är helt uppenbart att jag inte är en person som har haft någon politisk samverkan med Nordisk Ungdom. Jag har i varje politisk strid företrätt den breda, folkliga och socialkonservativa linjen och inte den smala linje som Nordisk Ungdom står för, säger Henrik Vinge till Fria Tider och tillägger:

– Jag tycker att det är insinuant att försöka koppla ihop de här sakerna.

Påståendena om att andra personer inom SDU ska haft kontakt med Nordisk Ungdom bedömer Henrik Vinge däremot som mycket allvarliga.

– Det viktiga är att personerna i fråga tar det här på allvar och förstår att den här oron den finns där och den är välgrundad. Det finns starka skäl till att många personer vill reda ut de här sakerna, säger Henrik Vinge.

SDU: "Ett svek"
När Fria Tider visar upp Henrik Vinges konversation med Nordisk Ungdom för SDU:s förbundsordförande Gustav Kasselstrand under torsdagen reagerar han kraftigt på uppgifterna.

– De här kontakterna har han undanhållit fullständigt för oss i SDU-styrelsen, säger Kasselstrand, som beskriver agerandet som ett svek mot ungdomsförbundet.

Han vill inte svara på om det kan bli aktuellt med någon åtgärd mot Henrik Vinge med anledning av Nordisk Ungdom-kontakterna, men betonar att ungdomsförbundet ska vara fritt från kopplingar till politisk extremism.


Nyheter från förstasidan

Här är romernas springnota på 82.000 kronor

Julbordet i Malmö var bara toppen av ett isberg. Visade sig ha begått en massa liknande bedrägerier – för miljonbelopp.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.