Coronavaccin

"Fullt fungerande vaccin under 2020"

Publicerad 1 maj 2020 kl 18.04

Vetenskap. AstraZeneca går ihop med Jennerinstitutet vid Oxfords universitet och storsatsar på att ha ett fungerande coronavaccin redan under 2020. Vaccinet påstås kunna massproduceras i hundra miljoner eller till och med "hundratals miljoner" doser innan året är slut.

Dela artikeln

Det svensk-brittiska läkemedelsbolaget AstraZeneca storsatsar nu på det coronavaccin, kallat ChAdOx1 nCoV-19, som utvecklas vid Oxford i Storbritannien.

Som Fria Tider tidigare rapporterat ligger vaccinet före andra forskarteam då de brittiska forskarna redan förra året började utveckla vaccin mot ett annat då redan existerande coronavirus.

Vaccinet har redan testats på apor närbesläktade med människan. Aporna var fullt frisk 29 dagar efter att de utsatts för en stor mängd av det nya coronaviruset.

I juli väntas man veta om vaccinet fungerar även på människor. Då kommer man också veta hur pass bra immunitet det ger.

Om vaccinet verkligen fungerar har det tagits fram med en ofattbar snabbhet, eftersom vaccin vanligtvis tar flera år att få fram.

"Enligt avtalet kommer AstraZeneca ansvara för utveckling och global tillverkning och distribution av vaccinet", skriver läkemedelsföretaget i ett pressmeddelande.

NBC hävdar att AstraZeneca kommer börja masstillverka vaccinet redan nu. I ett nyhetsinslag påstås det också att vaccinet "under pandemin" kommer att säljas till självkostnadspris, några dollar per dos.

– Vårt mål är att tillverka upp till 100 miljoner doser vid årets slut, säger företagets VD Pascal Soriot till NBC

Enligt Dagens Nyheter förklarar AstraZenecas forskningschef Mene Pangalos att företaget avser ha ett "fullt fungerande vaccin redo i slutet av 2020", skriver tidningen.

– Om allt fungerar med tillverkning och data och så vidare är det möjligt. Allt måste givetvis stämma, men förhoppningsvis kan det vara redo till vintern, säger Mene Pangalos till DN.

Forskningschefen påpekar att AstraZeneca jobbat ihop med Oxford även tidigare och att det finns en stark relation mellan dem.

– Vårt mål är inte miljoner, troligen inte heller tiotals miljoner, utan hundratals miljoner doser, för vi tror verkligen att det är vad som krävs, under andra delen av detta år, för att stoppa denna pandemi, säger Adrian Hill, som leder Jennerinstitutet vid Oxford, till NBC Today.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

USA:s inflation fortsätter öka – mer än väntat

Vänder uppåt igen.. Börserna faller och förväntningarna på räntesänkningar minskar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.