Islamistimamen i Gävle
Gävles imam Abo Raad pekas ut som militant islamist.

Gefle Dagblad hängde ut IS-hyllande imam – bombhotas

Publicerad 10 september 2015 kl 17.45

Inrikes. Gefle Dagblad publicerade idag en artikel där Gävles imam Abo Raad pekas ut som den "militanta islamismens ledare i Sverige". Senare under dagen utsattes lokaltidningen för ett bombhot.

Gilla artikeln på Facebook

I artikeln, som publicerats i samarbete med frilansjournalisten Magnus Sandelin, nämns bland annat att Abo Raad så sent som i juni i år jublade över Islamiska statens framgångar i Irak.

"Bröder och systrar, be till Allah om stöd för deras (sic!) sunni-syskon i Irak, där de utkämpar ett ödesdigert krig mot svekfullhetens, kufrs och syndfullhetens styrkor", skrev imamen i ett inlägg på Facebook som senare togs bort.

Tidningen publicerade fler uppgifter som pekar på att Gävleimamen stödjer militant islamism. År 2005 dömdes två personer för att ha finansierat terrorism i Irak. Under rättegången namngav ett vittne Abo Raad:

"Imamen bad för dem som skulle spränga sig i luften som ett angrepp på USA:s armé. Man lade också ut en bönematta för att besökarna i moskén skulle lägga pengar på mattan vilka enligt imamen skulle gå till dem som sprängt sig i luften och till de föräldralösa barnen."

Efter publiceringen, vid lunchtid idag, ringde en anonym person in till Gefle Dagblad och krävde att artikeln skulle tas bort. Polisen genomsökte lokalerna och kom fram till att det inte fanns någon bomb där.

– Det är naturligtvis en allvarlig situation som vi befinner oss i. Allvarlig för att det här är ett hot riktat mot en publicering som Gefle Dagblad har gjort, säger Anna Gullberg, chefredaktör på Gefle Dagblad.


Forskarna själva chockade av resultatet. Åldrandet bromsades inte bara – försökspersonernas kroppar blev flera år "yngre".0 Plus

Börjar gallskrika: "Snälla skjut mig inte!" Manlig kollega reagerar blixtsnabbt – och kommer till undsättning.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Vetenskap

Svenska forskare tar reda på om corona sprids i luften. Tros smitta via aerosoler – små luftburna partiklar.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0 

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0