Islamistimamen i Gävle
Gävles imam Abo Raad pekas ut som militant islamist.

Gefle Dagblad hängde ut IS-hyllande imam – bombhotas

Publicerad 10 september 2015 kl 17.45

Inrikes. Gefle Dagblad publicerade idag en artikel där Gävles imam Abo Raad pekas ut som den "militanta islamismens ledare i Sverige". Senare under dagen utsattes lokaltidningen för ett bombhot.

Gilla artikeln på Facebook

I artikeln, som publicerats i samarbete med frilansjournalisten Magnus Sandelin, nämns bland annat att Abo Raad så sent som i juni i år jublade över Islamiska statens framgångar i Irak.

"Bröder och systrar, be till Allah om stöd för deras (sic!) sunni-syskon i Irak, där de utkämpar ett ödesdigert krig mot svekfullhetens, kufrs och syndfullhetens styrkor", skrev imamen i ett inlägg på Facebook som senare togs bort.

Tidningen publicerade fler uppgifter som pekar på att Gävleimamen stödjer militant islamism. År 2005 dömdes två personer för att ha finansierat terrorism i Irak. Under rättegången namngav ett vittne Abo Raad:

"Imamen bad för dem som skulle spränga sig i luften som ett angrepp på USA:s armé. Man lade också ut en bönematta för att besökarna i moskén skulle lägga pengar på mattan vilka enligt imamen skulle gå till dem som sprängt sig i luften och till de föräldralösa barnen."

Efter publiceringen, vid lunchtid idag, ringde en anonym person in till Gefle Dagblad och krävde att artikeln skulle tas bort. Polisen genomsökte lokalerna och kom fram till att det inte fanns någon bomb där.

– Det är naturligtvis en allvarlig situation som vi befinner oss i. Allvarlig för att det här är ett hot riktat mot en publicering som Gefle Dagblad har gjort, säger Anna Gullberg, chefredaktör på Gefle Dagblad.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen. Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus

Kultur

Danska Sarah, 19, vägrar dejta turk – rasiststämplas i Sverige. "Jag är inte så mycket för utlänningar"0 Plus