Människans natur

Gener kopplade till våldsamhet

Publicerad 27 januari 2013 kl 07.31

Vetenskap.En viss typ av signalgenen MAOA är sammankopplad med tre gånger så stor risk för kriminalitet, visar ny forskning. Studien är kontroversiell då genvarianten i princip bara förekommer bland afroamerikaner.

Gilla artikeln på Facebook

Det är senaste numret av Personality and Individual Differences som forskarna Kevin M. Beaver med flera undersökt hur olika varianter av enzymgenen MAOA är kopplat till beteendet hos människor. 

Forskningen visar att de som bär på den aggressiva varianten av MAOA har blivit arresterade i fyra gånger större utsträckning än individer med andra varianter och att de med den aggressiva varianten blivit dömda till fängelse i tre gånger större utsträckning än de med andra varianter.

Resultaten bekräftar tidigare studier i samma ämne – som är av mycket kontroversiell karaktär, då den aggressiva genvarianten i princip bara förekommer bland afroamerikaner. Mindre än 0,1 procent av de vita amerikanerna bär på den aggressiva varianten, medan samma siffra för afroamerikaner är 5,2 procent.

Enligt forskarna beror ungefär hälften av variationen i antisocialt beteende, det vill säga aggressivitet, brist på empati, brist på impulskontroll och dylikt, på genetiska faktorer, medan andra hälften av varianten beror på miljön – uppfostran med mera.

Afroamerikaner är en mycket utsatt grupp och är mångfalt överrepresenterade i brottsstatistiken i USA. Enligt statistik så kommer var tredje svart man i USA att dömas till fängelse någon gång under sitt liv. Samma siffra för europeiskättade amerikaner är en på 40.

Den aggressiva genvarianten i studien förklarar bara en liten del av afroamerikanernas överrepresentation.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Styr målet – för att kunna ogilla. Video: Här slipper Swedbank svara på varför man stängt kontot, och får istället fortsätta slingra sig skriftligen.0 

Nya storstudiens slutsats om symtomen. "Då kan man utesluta andra orsaker än covid – med över 80 procents säkerhet."0 Plus

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0