"Gigantiskt" intresse för konservativt studentförbund

Publicerad 23 februari 2020 kl 12.20

Inrikes. Studentorganisationen Konservativa förbundet fick 500 medlemmar på mindre än en månad – och har nu etablerat sig vid en rad svenska universitet och högskolor.

Gilla artikeln på Facebook

Konservativa förbundet grundades år 2011 men fungerade då som ett avslappnat diskussionsforum. Det säger den nuvarande förbunds­ordföranden Julian Kroon i en intervju med Academic Rights Watch, ARW.

Den senaste tiden har studentorganisationen dock expanderat kraftigt och tidigare i februari skrev Konservativa förbundet på Facebook att man hade fått 500 medlemmar på mindre än en månad.

Förbundet finns nu representerat vid åtta av de största lärosätena, inklusive Uppsala universitet, Lunds universitet, Försvarshögskolan, Karolinska Institutet och Stockholms universitet. De kommande månaderna väntas etablering ske vid ytterligare sju högskolor och universitet.

"Universitetsvänsterns dagar är förbi", löd budskapet när Konservativa förbundet tidigare i februari bildade sin avdelning vid Lunds universitet, något som studenttidningen Lundagård uppmärksammade då.

– Vi ska avskaffa åsiktskorridoren vid Lunds universitet, förklarade föreningens nyvalde ordförande Johannes Norrman enligt tidningen.

Sydsvenskan "avslöjade" senare att Norrman är medlem i Sverigedemokraterna.

Under en välbesökt föreläsning i Stockholm den 21 januari talade riksdagsledamoten Hanif Bali (M) om kusinäktenskap.

– Förbundets syfte kan generellt delas upp i två olika ben: att å ena sidan vara en intellektuellt konservativ arena, och att samtidigt vara en aktivistisk studentorganisation som tar ställning för konservativa värden och akademisk frihet, säger Julian Kroon till ARW.

Han beskriver gensvaret som "gigantiskt".

– I september hade vi 8 medlemmar, numera är vi drygt 500. Vidare har förbundet gått från att inte ha en enda medlemsförening, till att numera bestå av fem distriktsföreningar och sex universitetsföreningar med fler på gång. Det har varit helt otroligt att se det stora intresset för vår verksamhet, och det är uppenbart att det inte är någon brist sympatisörer, utan snarare organisationer som organiserar dessa, säger Julian Kroon till ARW.


Nyheter från förstasidan

”Rysk nätattack” mot Ygeman var inlägg av svensk mormor på Södermalm

Ministern hävdade att kritiken mot honom orkestrerades från Kreml. Men i själva verket orkestrerades den av en äldre svensk väljare på Södermalm i Stockholm.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

SCB börjar publicera antal döda dag för dag

SCB har nu publicerat antal döda för varje dag under mars.. Anledningen är att alla som dör på grund av covid-19 inte registreras med rätt dödsorsak. 0 

Experten: Var beredda på åtal mot politiker för coronafiaskot

Krisen så misskött att det kan vara brottsligt.. Nu spår tunga svenska juristen åtal mot chefer och politiker i vårdkollapsens spår.0 Plus

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0