Krisen i Eurozonen
Den grekiska ön Patroklos sedd från ön Sounion.

Grekland kan tvingas sälja öar och antika ruiner

Publicerad 15 juli 2015 kl 20.29

Valuta. Grekland kan tvingas sälja av och privatisera flera av sina öar och antika ruiner.

Gilla artikeln på Facebook

Anledningen är att länderna i eurogruppen ställt som krav på den grekiska regeringen att man säljer av tillgångar motsvarande 50 miljarder euro, närmare 500 miljarder kronor, för att beviljas fler nödlån.

Det är däremot oklart var grekerna ska få tag på tillgångar värda sådana summor. Därför har man återigen börjat prata om att Grekland kan komma att tvingas sälja av ett antal av sina tusentals öar, varav de flesta är obebodda, rapporterar Time magazine.

Till grekernas stora förtret skämtade den tyska tidningen Bild för drygt fyra år sedan om att grekerna kan tvingas att sälja den antika världskända ruinen Akropolis till utländska investerare. Även om inte just Akropolis säljs kan det ändå bli aktuellt att sälja av mindre ruiner eftersom många grekiska öar hyser antika ruiner och platser av arkeologiskt värde.

Att Grekland säljer ut öar till utländska spekulanter är ingenting nytt. I början av 2000-talet rullades en korruptionsskandal upp i Israel efter påståenden om att den tidigare utrikesministern och dåvarande premiärministern låtit sig mutas av en israelisk finansman för att sätta press på grekerna om att få köpa en grekisk ö.

Finansmannen, David Appel, ville nämligen bygga ett stort semesterparadis och casino på den grekiska ön Patroklos. Affären gick dock i stöpet och Sharon friades senare ifrån korruptionsanklagelserna som kom att bli känd som "den grekiska ö-affären".


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Valuta

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Allt dyrare tanka bilen eller resa utomlands. Men Riksbanken håller fast vid minusräntan in i det sista.0 

Vetenskap

Hormon styr om pappor bryr sig om sina barn. Svenska forskare fick råtthannar att börja ta hand om ungarna.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0