Det säger Guillou om historiestudentens påhopp mot Norge.

" />

Det säger Guillou om historiestudentens påhopp mot Norge.

" />

Det säger Guillou om historiestudentens påhopp mot Norge.

" />
Henrik Arnstad
"OVANLIGT KORKAT". Det säger den bästsäljande författaren Jan Guillou om den historiestuderande författaren Henrik Arnstads DN-artikel om den norska "rasismen". CC-BY-SA-3.0/Albin Olsson

Guillou till attack mot Arnstad

Publicerad 2 december 2013 kl 17.56

Kulturnyheter.Det pågående ordkriget mellan svenska journalister och rasistanklagade norrmän föranleddes av ett ”ovanligt korkat inlägg” av Henrik Arnstad, menar Jan Guillou. Han beskriver den historiestuderande författarens DN-artikel om Norge som "vanligt näthat".

Gilla artikeln på Facebook

Det var i en krönika i Aftonbladet igår som Guillou gick till angrepp mot den historiestuderande författaren Henrik Arnstad.

”Bråket föranleddes av ett ovanligt korkat inlägg på kultursidan i vår malligaste morgontidning där en av tidningens medarbetare hävdade att det är ”en mörk händelse i Europas historia” att Norge nu fått en borgerlig minoritetsregering där Høyre och Fremskrittspartiet bildat koalition”, skrev Guillou om det hätska ordkrig som svenska journalister fört mot Norge de senaste veckorna.

Det "ovanligt korkade inlägg" som Guillou kritiserade var Arnstads omstridda artikel ”Därför förstår inte Norge faran med regeringens rasism”, som publicerades på DN:s kultursida i oktober.

Artikeln ledde till en upprörd debatt, där det bland annat framkom att Henrik Arnstad hade felciterat en norsk sociolog som han anklagade för rasism, och att DN vägrat publicera ett genmäle av norska politiker som ville bemöta anklagelserna.

Jan Guillou beskriver i krönikan Arnstads paralleller mellan norska Fremskrittspartiet och nynazism som "besinningslösa överdrifter" och "argumentation av typen vanligt näthat".


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur