Skolvåldtäkten i Alvesta
Per Ribacke (S), kommunstyrelsens ordförande i Alvesta, svarar på SD:s frågor.

"Hånflin" på kommunen när SD tog upp skolvåldtäkten

Publicerad 8 november 2015 kl 10.12

Inrikes. Föräldrarna till de flickor som sexofredats på en skola i Alvesta fick ingen hjälp av kommunen och vände sig därför till Sverigedemokraterna. Men när partiet tog upp frågan i kommunfullmäktige var intresset riktigt svalt.
– De hånflinade i stort sett åt oss, säger Benny Lundh Johansson (SD) till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Rektorerna på den invandrartäta skolan i Alvesta kommun ingrep inte när svenska flickor blev sexuellt trakasserade.

Det slutade med att en av flickorna blev våldtagen i en buske på skolgården. Men till och med efter det lät skolledningen de utpekade afrikanska pojkarna gå kvar på samma skola som offren.

– Pojkar är ju pojkar, de drivs av sin nyfikenhet och det händer mycket i kroppen, ska den biträdande rektorn ha sagt till en av papporna till de utsatta flickorna efter att han tidigare luftat klagomål om att hans dotter utsatts för sextrakasserier på skolan.

I sin desperation över att kommunen inte gjorde något tog föräldrarna till de utsatta flickorna kontakt med Sverigedemokraternas lokalförening.

– De är helt desperata och skriker på hjälp. De får ingen hjälp från politikerna alls så de har vänt sig till mig. Vad jag förstår från föräldrarna så är det ju helt absurt, att de inte tar tag i det här, säger Benny Lundh Johansson (SD) till Fria Tider.

Under Alvesta kommunfullmäktiges möte den 27 oktober ställde Lundh Johansson flera frågor till kommunstyrelsens ordförande Per Ribacke (S) med anledningen av våldtäkten. Bland annat ville han veta hur kommunen garanterar flickornas säkerhet i skolorna och hur man hanterar händelser med exempelvis sexuellt ofredande.

På den första frågan svarade Ribacke att kommunen "inte gör någon skillnad på flickor och pojkar" och att han därför inte "förstod frågeställningen". På den andra frågan hänvisade han bara till kommunens plan för "diskriminering".

– I skolan och i de verksamheter som hanterar de här frågorna så finns det en plan för likabehandling och förebyggande av diskriminering som man jobbar kontinuerligt med ute i skolorna.

SD hade också frågat om kommunalrådet kände till om det skett några sådana "incidenter av liknande slag" och syftade då på det som skett på den aktuella skolan. Per Ribacke påstod då att han inte kände till det.

– Inte vad jag vet, sa han.

– Jag kan bara säga så här att jag tror jag har mer information än vad Per har i de här frågorna så jag tycker att det är rätt dåligt, svarade Benny Lundh Johansson.

SD-politikern säger till Fria Tider att politikerna "i stort sett hånflinade" åt honom i kommunfullmäktige när han tog upp frågan om skolvåldtäkten. Han påpekar bland annat att Per Ribacke gjorde sig lustig över saken senare under mötet.

– När vi gick igenom delårsrapporten så nästan skämtade han om det och sa att om det är någonting ni vill så kan ni komma till Benny eftersom han har mer information än vad kommunalrådet har.

Fria Tider har sökt Per Ribacke för en kommentar.

SD:s frågor till Per Ribacke (S) i kommunfullmäktige:


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.