DN bluffar

Här är SMS:et som visar att DN ljuger: Hade direktkontakt med polis på plats kort efter övergreppen

Publicerad 12 januari 2016 kl 20.25

Media. Att DN inte skrev om sexbrotten på We are Sthlm beror enligt dem själva på att polisen "mörkade" händelsen och att man därför saknade trovärdiga källor. Men nu visar ett läckt sms att DN redan i augusti hade direktkontakt med en polis som själv ingrep mot gärningsmännen på festivalen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var efter att Nyheter Idag i lördags anklagat Dagens Nyheter för att ha känt till omfattande sexövergrepp i centrala Stockholm men mörkat händelsen som DN gick ut och skyllde hela mörkläggningen på polisen i Stockholm.

"Polisen mörkade övergreppen på festivalen" skrev Dagens Nyheter och dementerade kraftfullt att man själva skulle ha deltagit i mörkläggningen. Enligt DN hade man bara kontakt med en uppgiftslämnare, en psykolog som inte jobbar inom polisen och som ville vara anonym. Dessutom var det omöjligt att få uppgifterna bekräftade från polishåll.

– Vi hade gärna gjort samma nyhetsjobb i somras, om vi bara hade fått bekräftat att detta var en stor och omfattande händelse. Vi kom inte längre än en källa, som ville vara anonym och inte arbetade hos polisen. Den officiella bilden från polisen var att det gått lugnt till, uppgav Dagens Nyheters redaktionschef Caspar Opitz.

Men att tidningen bara skulle ha haft tillgång till en enda källa är en lögn. Idag publicerar Nyheter Idag nämligen ett SMS som DN skickade till en polis som i augusti förra året var på plats och arbetade under festivalen. Han var en av dem som ingrep mot de ensamkommande flyktingbarn som i grupp gav sig på och ofredade ett stort antal unga tjejer och hade alltså direkt insyn i händelserna.

"Söker dig. Ring gärna. Med vänlig hälsning, Hanne Kjöller, DN", står det i SMS:et.

Hanne Kjöller är till en början mycket intresserad av att få tag på polisinspektören. Men enligt psykologen, som alltså var tidningens andra källa, ändrade hon tonläge när det stod klart att samtliga som polisen ingripit mot var invandrare i olika åldrar.

Även polismannen ger en liknande bild. Han beskriver i Nyheter Idag hur han aktivt försökte nå Kjöller, som svarade undanglidande och aldrig ansåg sig ha tid att prata.

– Hon var intresserad av det i en halv dag eller en dag, sen bara var hon inte på längre, säger polismannen till Nyheter Idag.

När Nyheter Idag frågade Hanne Kjöller varför Caspar Opitz lämnat felaktiga uppgifter om tidningens källäge är hon, enligt nyheter idag, kort i tonen:

– Hej då, jag ber att få hänvisa till Caspar Opitz, hej! säger Kjöller och slänger på luren.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Sverigedemokraterna KU-anmäler Löfven

Efter turerna kring kärnkraften. "Löfven står inte över Sveriges riksdag."0 

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Media

P3 får Spotify rensa ut "högerextrem" musik

Satte press på streamingtjänsten.. Kritiseras samtidigt för att själva prisa grovt kriminella rappare.0 

Google manipulerar in "mångfald" i bildsökningen

Har ändrat algoritmerna i smyg.. Nu blir det ännu fler tredje världen-nunor på skärmen.0 

Hård intern kritik på SVT mot feministfilm

Håller krismöte – "ilskan bubblar" bland medarbetarna.. Dokumentären av Cissi Wallin och Maria Sveland ska sändas på söndag.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0