Övergreppen på We are Sthlm

Här är SMS:et som visar att DN ljuger: Hade direktkontakt med polis på plats kort efter övergreppen

Publicerad 12 januari 2016 kl 20.25

Media. Att DN inte skrev om sexbrotten på We are Sthlm beror enligt dem själva på att polisen "mörkade" händelsen och att man därför saknade trovärdiga källor. Men nu visar ett läckt sms att DN redan i augusti hade direktkontakt med en polis som själv ingrep mot gärningsmännen på festivalen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var efter att Nyheter Idag i lördags anklagat Dagens Nyheter för att ha känt till omfattande sexövergrepp i centrala Stockholm men mörkat händelsen som DN gick ut och skyllde hela mörkläggningen på polisen i Stockholm.

"Polisen mörkade övergreppen på festivalen" skrev Dagens Nyheter och dementerade kraftfullt att man själva skulle ha deltagit i mörkläggningen. Enligt DN hade man bara kontakt med en uppgiftslämnare, en psykolog som inte jobbar inom polisen och som ville vara anonym. Dessutom var det omöjligt att få uppgifterna bekräftade från polishåll.

– Vi hade gärna gjort samma nyhetsjobb i somras, om vi bara hade fått bekräftat att detta var en stor och omfattande händelse. Vi kom inte längre än en källa, som ville vara anonym och inte arbetade hos polisen. Den officiella bilden från polisen var att det gått lugnt till, uppgav Dagens Nyheters redaktionschef Caspar Opitz.

Men att tidningen bara skulle ha haft tillgång till en enda källa är en lögn. Idag publicerar Nyheter Idag nämligen ett SMS som DN skickade till en polis som i augusti förra året var på plats och arbetade under festivalen. Han var en av dem som ingrep mot de ensamkommande flyktingbarn som i grupp gav sig på och ofredade ett stort antal unga tjejer och hade alltså direkt insyn i händelserna.

"Söker dig. Ring gärna. Med vänlig hälsning, Hanne Kjöller, DN", står det i SMS:et.

Hanne Kjöller är till en början mycket intresserad av att få tag på polisinspektören. Men enligt psykologen, som alltså var tidningens andra källa, ändrade hon tonläge när det stod klart att samtliga som polisen ingripit mot var invandrare i olika åldrar.

Även polismannen ger en liknande bild. Han beskriver i Nyheter Idag hur han aktivt försökte nå Kjöller, som svarade undanglidande och aldrig ansåg sig ha tid att prata.

– Hon var intresserad av det i en halv dag eller en dag, sen bara var hon inte på längre, säger polismannen till Nyheter Idag.

När Nyheter Idag frågade Hanne Kjöller varför Caspar Opitz lämnat felaktiga uppgifter om tidningens källäge är hon, enligt nyheter idag, kort i tonen:

– Hej då, jag ber att få hänvisa till Caspar Opitz, hej! säger Kjöller och slänger på luren.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Media

Spektakulära protesten mot nätjättarnas censur

Dramatisk kupp i Sankt Petersburg.. Samtidigt riktar Ryssland hård kritik mot Youtube-censuren.0 

Twitter stänger av kongressledamot

Nya censuråtgärder mot Marjorie Taylor Greene.. Skrev bland annat att covid-19 inte är farligt för icke-feta under 65.0 

Sommarprataren: "SD kan suga hästpenis"

Avfärdar meningsmotståndarna med "bajs" och könsord.. Nadim Ghazale uppger sig vara utsatt för en hatkampanj.0 Plus

Aftonbladet: Asylkaoset blev en "ekonomisk succé" för Sverige

Glädjebudskapet i tidningen idag.. Invandrarna blir en större vinst för Sverige ju mer de kostar.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0