Mordet på Tommie Lindh
Den 23-årige häktade mannen bor tillsammans med sin mamma, pappa och fyra syskon.

"Han är analfabet" – Tommie Lindhs mördare äldst av fem syskon i afrikansk storfamilj

Publicerad 19 maj 2020 kl 18.46

Inrikes. Den 23-årige man som häktats misstänkt för mordet på 19-årige Tommie Lindh i Härnösand är född i Sudan och invandrade till Sverige som barn. Han har fyra yngre syskon, alla födda i Sverige, och hela familjen lever på bidrag.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Skatteverket kommer den 23-årige mördarens pappa till Sverige i augusti 2004. I oktober året därpå anländer även hans fru till Sverige samt deras gemensamma son, den nu häktade 23-åringen.

Datumen är då familjen skrivs in i folkbokföringsregistret. De verkliga invandringsdatumen kan alltså skilja sig något från datumen i registret.

Sudan är ett av de länder som Sverige tagit emot så kallad kvotflyktingar ifrån. Det beror inte minst på den väpnade konflikt i Darfur i västra Sudan som bröt ut 2003 och som fortfarande pågår. Konflikten är ett etniskt krig mellan miliser och rebellgrupper som på ena sidan utgörs av araber och på den andra av mörkhyade afrikaner.

Migrationsverket vill dock inte svara på om den sudanesiska familjen, som kom åren 2004 och 2005, är kvotflyktingar eller asylsökande. Anledningen är sekretess.

– Man kan inte se vilken typ av uppehållstillstånd, utan bara om de har sökt uppehållstillstånd, säger en handläggare på myndigheten till Fria Tider.

Han ber sedan att få svara på våra frågor via mejl istället, men hör aldrig av sig med svar på frågorna.

"Han är analfabet"
Enligt domstolshandlingar som Fria Tider tagit del av har pappan i familjen svårt att förstå brev från och samtal med svenska myndigheter. "Han är analfabet", konstateras i en dom. Vid ett tillfälle ansöker pappan om att få en godman som hjälper honom, men den ansökan tas senare tillbaka.

Både mamman och pappan i familjen är arbetslösa. De lever på sjukpenning och försörjningsstöd, och deras bidragsärenden hamnar flera gånger i domstol när de vill ha mer pengar än Försäkringskassan och kommunen är beredda att ge dem.

Och pengarna behövs. Efter att de kommit till Sverige föder mamman i familjen ytterligare fyra barn i Sverige. Det första i juli 2006, det senaste i maj 2015. Hela den sudanesiska fembarnsfamiljen står skriven på samma adress i Härnösand.

Dömd far
I oktober 2012 blir flera personer vittnen till hur pappan i familjen misshandlar sin fru på Storgatan i centrala Härnösand inför parets fyra barn. Mannen är arg och högljudd, han slår sin fru i ansiktet och sliter av hennes slöja.

Mamman gråter förtvivlat. Paret vädjar till de vittnen som sett misshandeln och bråket att inte ringa polisen, men de larmar ändå. Polisen anländer och mannen döms senare för misshandel. Villkorlig dom och 50 dagsböter.

Även den äldste sonen i familjen hamnar i klameri med rättvisan. När han är 17 år grips han för stöld, men åklagaren väljer att inte åtala honom för brottet. Året därpå, 2015, åker han fast igen. Denna gång för snatteri.

Sexofredar 13-årig flicka
En natt i oktober samma år grips den nu 18-årige mannen en tredje gång efter att ha ofredat en trettonårig flicka sexuellt på Härnösands station.

Den unge sudanesen håller fast flickan, drar upp hennes kjol och tar på hennes bröst och mellan hennes ben.

– Han slickade över hela mitt ansikte, berättar den unga flickan.

– Han tryckte upp mig mot fönstret, och jag hade kjol, så drog han upp min kjol och tog mig där nere.

13-åringen lyckas slita sig loss från den påstridige afrikanen, och springer från platsen. Av en slump passerar en polispatrull förbi tågstationen precis då och blir vittne till händelsen.

"Jag ser hur en ung flicka sliter sig ur en mans grepp inne på Härnösands central. Mannen håller fast flickan runt midjan med ett famntag (båda armarna runt hennes midja).", skriver en av poliserna i sitt avrapporterings-PM när han återvänder till polisstationen några timmar senare.

"Flickan är endast iklädd en kjol och magtröja. Flickan såg ut att fly från mannen. Flickan ser panikartade ut i blicken och gråter. Jag stoppade flickan som sprungit cirka 20 meter från platsen. Min kollega går och samtalar med mannen", fortsätter hans PM.

Mannen döms för sexuellt ofredande och straffet blir skyddstillsyn.

Nu är samme man häktad för mord, grov våldtäkt, grovt olaga hot och misshandel.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.