IS-krigarna
En arg Hanif Bali var skoningslös i torsdagens Opinion Live när de återvändande IS-terroristerna diskuterades: "Sverige har blivit vad Argentina var för nazisterna."

Hanif Bali: Landets politiker borde be folket om ursäkt

Publicerad 21 februari 2019 kl 23.14

Inrikes. En ursinnig Hanif Bali blixtrade till i torsdagens Opinion Live, där frågan om IS-terrorister debatterades. Han sade bland annat att Sveriges politiker borde be svenska folket om ursäkt för att man inte lagstiftat mot terrorsamverkan för flera år sedan. Nu är det nämligen för sent.

Dela artikeln

Det var en minst sagt arg Hanif Bali som deltog i SVT Opinion Live på torsdagskvällen, då frågan om återvändande IS-terrorister diskuterades.

– Det viktiga att erkänna är att det är för sent. Uppenbarligen är folk inte redo för retroaktiv lagstiftning, och vi har inte kriminaliserat deltagande i terrorgrupper. Jag föreslog redan 2015 att vi skulle ändra landsförräderilagen. Det enda som finns kvar för politiker att göra nu är att titta in i kamerorna och be om ursäkt, sade han.

– Det är tyvärr det enda alternativet som finns kvar, och det är fruktansvärt.

Enligt Hanif Bali har regeringen egentligen gjort nånting för att kunna lagföra terroristerna.

– De här resorna har ju skett i flera år nu, men ni har ju inte gjort nånting, sade han till Miljöpartiets rättspolitiske talesperson Rasmus Ling, som nästan såg rädd ut för Bali men som bland annat svarade att någonting kunde ha gjorts redan under Alliansregeringen.

Bali var dock inte sen att även kritisera Reinfeldt.

– Hur länge ska ni skylla på andra? Jag är den första att kritisera Fredrik Reinfeldts ministär i den här frågan. Men vad är du redo att ta för ansvar? Är du redo att titta in i... jag är redo att titta in i den där kameran och säga att vi borde be om ursäkt. Jag är redo att göra det, fortsatte Bali som även jämförde Sverige med nazisterna som flydde till Sydamerika efter nederlaget i andra världskriget.

– Sverige har blivit vad Argentina var för nazisterna. Efter andra världskriget införde man faktiskt retroaktiv lagstiftning och sen dömde man nazisterna. Om de här människorna hade styrt då, som alltid är i det här fördröjningskriget mot de här brutala brotten mot mänskligheten, sade Bali och pekade på en advokat som var kritisk till hans åsikter. Då hade inga nazister blivit dömda.

Advokaten, som påstod att IS-terroristerna kan dömas för brott redan med befintlig lagstiftning, blev även kallad "paragrafryttare" av Bali.

– Noll har blivit dömda. Folk har redan strömmat tillbaka, inte en enda har dömts, sade Hanif Bali.

– Det är bara att erkänna. Titta in i kameran och be om ursäkt, det är för sent. Vi borde gjort det här för fem år sedan.


Nyheter från förstasidan

"Svenska gäng" största hotet i Nordnorge

Norska polisens larm. Ungdomar i Norge värvas till gäng som Foxtrot och Gottsundanätverket.0 

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Ett oprövat kort kan ta plats i Élyséepalatset.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

De flesta kläder hamnar i soporna. Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.0 

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Här får vänsterkomikern stryk av arga pappan. Video: Får nog efter motbjudande PK-skämtet.0 

Eric Clapton: "Israel styr världen". "Det är AIPAC, det är lobbyn."0