IS-krigarna
En arg Hanif Bali var skoningslös i torsdagens Opinion Live när de återvändande IS-terroristerna diskuterades: "Sverige har blivit vad Argentina var för nazisterna."

Hanif Bali: Landets politiker borde be folket om ursäkt

Publicerad 21 februari 2019 kl 23.14

Inrikes. En ursinnig Hanif Bali blixtrade till i torsdagens Opinion Live, där frågan om IS-terrorister debatterades. Han sade bland annat att Sveriges politiker borde be svenska folket om ursäkt för att man inte lagstiftat mot terrorsamverkan för flera år sedan. Nu är det nämligen för sent.

Gilla artikeln på Facebook

Det var en minst sagt arg Hanif Bali som deltog i SVT Opinion Live på torsdagskvällen, då frågan om återvändande IS-terrorister diskuterades.

– Det viktiga att erkänna är att det är för sent. Uppenbarligen är folk inte redo för retroaktiv lagstiftning, och vi har inte kriminaliserat deltagande i terrorgrupper. Jag föreslog redan 2015 att vi skulle ändra landsförräderilagen. Det enda som finns kvar för politiker att göra nu är att titta in i kamerorna och be om ursäkt, sade han.

– Det är tyvärr det enda alternativet som finns kvar, och det är fruktansvärt.

Enligt Hanif Bali har regeringen egentligen gjort nånting för att kunna lagföra terroristerna.

– De här resorna har ju skett i flera år nu, men ni har ju inte gjort nånting, sade han till Miljöpartiets rättspolitiske talesperson Rasmus Ling, som nästan såg rädd ut för Bali men som bland annat svarade att någonting kunde ha gjorts redan under Alliansregeringen.

Bali var dock inte sen att även kritisera Reinfeldt.

– Hur länge ska ni skylla på andra? Jag är den första att kritisera Fredrik Reinfeldts ministär i den här frågan. Men vad är du redo att ta för ansvar? Är du redo att titta in i... jag är redo att titta in i den där kameran och säga att vi borde be om ursäkt. Jag är redo att göra det, fortsatte Bali som även jämförde Sverige med nazisterna som flydde till Sydamerika efter nederlaget i andra världskriget.

– Sverige har blivit vad Argentina var för nazisterna. Efter andra världskriget införde man faktiskt retroaktiv lagstiftning och sen dömde man nazisterna. Om de här människorna hade styrt då, som alltid är i det här fördröjningskriget mot de här brutala brotten mot mänskligheten, sade Bali och pekade på en advokat som var kritisk till hans åsikter. Då hade inga nazister blivit dömda.

Advokaten, som påstod att IS-terroristerna kan dömas för brott redan med befintlig lagstiftning, blev även kallad "paragrafryttare" av Bali.

– Noll har blivit dömda. Folk har redan strömmat tillbaka, inte en enda har dömts, sade Hanif Bali.

– Det är bara att erkänna. Titta in i kameran och be om ursäkt, det är för sent. Vi borde gjort det här för fem år sedan.


Kolumn. Klas Blom om en utveckling som kan ge banker och statsmakt oinskränkt kontroll över medborgarna.0 Plus

Gruppvåldtagna 13-åringen

Uttryck dig fritt online – utan att riskera hembesök. Så skyddar du dig mot nyfikna vänstermedier och myndigheter på jakt efter åsiktsbrott.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Alexander Bards rasande attack mot DN:s chefredaktör. "Fy fan vilken falsk jävel han är, det öppna samhällets allra största fiende."0 

Mer från Inrikes

Kristersson stöder Bard: "Förfärligt"

Skräms över häxjakten på TV4-programledaren.. "Vad är det för samtalsklimat vi håller på att skapa i Sverige?"0 

Krävs statliga subventioner. Minskande brevvolymer drar ner bolaget.0 

Vetenskap

Svenska forskare kan ha hittat fungerande botemedel mot fetma – utan biverkningar. Kan reglera hur mycket och hur snabbt maten bryts ner.0 Plus

Folkslag bär på unika gener från förhistorisk apmänniska. Spår av utdöda arten dröjer sig kvar – mitt i tredje världen.0 Plus

Kultur

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0