Hans Dahlgren (S): Sverigedemokraterna hotar fria medier – "Skrämmande"

Publicerad 20 maj 2019 kl 17.10

Inrikes. Socialdemokraterna utgör en garant för fri och oberoende journalistik. Det hävdar åtminstone partiet självt, som ser M och SD:s tänkta reformer av public service som ett "hot".

Gilla artikeln på Facebook

Inom public service sympatiserar mer än 80 procent av journalisterna med vänstern. De flesta, över 50 procent, stödjer Miljöpartiet.

Nu menar Socialdemokraterna att "högern", Sverigedemokraterna och Moderaterna, hotar vad man kallar "fria medier", alltså public service.

Moderaterna i Stockholm vill helt skrota public service, medan SD vill reformera det och sälja de allra mest vänstervridna kanalerna, så som P3, till privata aktörer.

S rasar mot dessa förslag.

– SD:s ständiga attacker mot fria medier och public service är skrämmande. Public service utgör en grundbult i en utvecklad demokrati och förser oss dagligen med nyheter och kunskap. I tider av ökad förekomst av desinformation och falska nyheter blir public service särskilt viktigt, säger EU-ministerHans Dahlgren (S) på partiets hemsida.

Enligt Socialdemokraterna är ett nationalistiskt styre i ett land detsamma som att "fria ordet attackeras och public service urholkas".

"Konsekvensen blir en okritisk och partisk nyhetsrapportering, vilket minskar människors möjligheter att bilda sig en egen uppfattning genom objektiv journalistik", skriver man.

– I vår omvärld ser vi att med framgångar för högerpopulistiska partier så följer attacker på den fria pressen och public service. För oss socialdemokrater är det självklart med politiskt oberoende public service som en del av ett fungerande demokratiskt samhälle, säger Heléne Fritzon (S).


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Ökad arbetslöshet när konjunkturen viker

Tros börja märkas redan i år.. 359.000 arbetsföra personer utan jobb under 2020.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0