Vänsterns attack mot media
Anders Trewe vill tysta konservativa tidningar.

Göteborgspolitikern Anders, 50, kräver att företag stoppar annonser på Fria Tider

Publicerad 8 december 2016 kl 15.58
Av Mattias Albinsson

Politik. Den 50-årige göteborgs­politikern Anders Trewe kräver att företag stoppar sin annonsering på Fria Tider och anklagar tidningen för att sprida "falska nyheter". Men när Fria Tider ringer upp honom vill han inte svara på frågor.
– Jag är inte speciellt intresserad av att prata med dig, säger han.

Gilla artikeln på Facebook

Anders Trewe är 50 år. I senaste valet kandiderade han till region­fullmäktige i Västra Götaland för det lokala partiet Vägvalet. På partiets hemsida står det att han är "bosatt i Mölnlycke" och att han har "en ekonomie kandidat från Handels vid Göteborgs Universitet".

Den 50-årige hobby­politikern sitter inte invald i någon folkvald församling, men han aspirerar på att företräda göteborgarna politiskt och kandiderar för ett parti som av Göteborgs­posten påståtts vara "mer höger än M".

Anders är aktiv i sociala medier. På sin blogg agiterar han emot införandet av trängselskatt i Göteborg och är emot byggandet av den så kallade Västlänken – en järnvägstunnel genom Göteborg. Han är dessutom aktiv på Twitter där han, bland annat, uppmanar till en kampanj mot vad han anser vara "falska nyheter".

I förrgår reagerade han på att företaget Happy Socks annonserade på Fria Tider. Han kontaktade företaget via Twitter och de gav efter för påtryckningarna och stoppade annonseringen på Fria Tider.

När Fria Tider ringer upp Anders för att ställa frågor om hans twittrande är han inte särskilt pratsam.

– Jag är inte speciellt intresserad av att prata med dig, säger han.

När han får en fråga om vad han menar med sina påståenden om att Fria Tider sprider "falska nyheter" och om han har några belägg för det lägger han på luren.

Anders Trewes agerande är ett led i en större världs­omspännande kampanj där främst vänster­aktivister vill tysta konservativa tidningar och påverka journalisters rapportering genom påtryckningar mot tidningarnas annonsörer. Aktivismen trappades upp efter att Donald Trump vunnit det amerikanska presidentvalet.

Framför allt har den amerikanska konservativa nyhetssajten Breitbart utsatts för aktivisterna, men även ledande brittiska tidningar som Daily Mail och The Sun är under attack. Aktivisterna vill att journalister låter bli att skriva om sådant som får asylsökare och andra invandrar­grupper att framstå i dålig dager. Helst ska våldsbrott, i synnerhet våldtäkter som invandrare ofta gör sig skyldiga till, tystas.

Förra månaden uppmärksammade Fria Tider att Lego drog tillbaka en annons­kampanj från Daily Mail efter påtryckningarna. Daily Mail ligger bakom avslöjandet av en omfattande våldtäktshärva i Storbritannien där minst 1.400 flickor utsattes för våldtäkter och sexuella övergrepp. Ett stort antal muslimska män pekades ut och dömdes senare för övergreppen.

Fria Tider har sökt Happy Socks för kommentar.


Nyheter från förstasidan

"Ren rasism?" – L-toppens reaktion när bilist tutar på långsamma afghaner

Liberalen hånas friskt. Berättade om misstänkt rasistattack vid parkeringsinfart i Sala.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0