Vänsterns attack mot media

Lego bojkottar Daily Mail – ger efter för kampanj som vill tysta journalister

Publicerad 12 november 2016 kl 15.04
Av Mattias Albinsson

Media. Danska Lego bojkottar nu brittiska Daily Mail och tänker inte längre annonsera i tidningen som resultat av en vänster­kampanj där leksaksjätten utsatts för påtryckningar. Anledningen är att vänstern vill tysta journalister som granskar invandringen.

Gilla artikeln på Facebook

Bakom kampanjen står vänstergruppen Stop Funding Hate som med påtryckningar försöker tysta granskande journalister på de tre höger­tidningarna The Sun, Daily Mail och Daily Express. Kampanjen har fått draghjälp från den statliga brittiska mediejätten BBC.

Gruppen har uppvaktat Lego och ett flertal andra företag för att förmå dem att sluta annonsera i de tre tidningarna för att på så sätt påverka journalisternas arbete. Tidningarna är kända för sin invandringskritiska hållning.

Ett meddelande som under lördagen postades av Lego på Twitter lyder:

"Vi har avslutat avtalet med Daily Mail och planerar inte någon framtida annonsverksamhet tillsammans med tidningen".

I ett mejl till Fria Tider vill Legos PR-ansvariga Kathrine Bisgaard Vase inte svara på en direkt fråga om detta innebär att företaget även kommer bojkotta andra högertidningar. Hon vill heller inte svara på om beskedet ska tolkas som en politisk bojkott.

"När föräldrar och far- och morföräldrar tar sig tid att berätta för oss hur de känner så lyssnar vi alltid väldigt noga", skriver hon och undviker våra frågor.

Vänstermedier i Storbritannien, men även Sverige, jublar över beskedet. "Leksaksjätten Lego kommer att sluta att annonsera sina produkter i den brittiska tidningen Daily Mail", skriver den statliga TV-jätten SVT.

Svensk vänster­media har länge befunnit sig på krigsstigen mot Daily Mail, som driver världens största engelsk­språkiga nyhets­sajt. I februari i år anklagade Expressen Daily Mail för att vara en "hatsajt", ett epitet som den vänster­liberala tabloiden ofta använder om sina konkurrenter.

I den kampanj som riktats mot Daily Mail har tidningen anklagats för att syssla med "hat, diskriminering och demonisering". En anledning till det är att tidningen varit mer granskande av den brittiska invandrings­politiken än andra tidningar.

För några år sedan var Daily Mails journalister med och avslöjade en omfattande våldtäktshärva i Storbritannien. Tusentals muslimska män tros ha deltagit i systematiska våldtäkter mot brittiska barn. Rapporteringen har av vänstern uppfattats som rasistisk eftersom samtliga förövare är invandrare.

En rapport som släpptes häromåret visar att över 1.400 flickor utsatts för övergrepp i den muslimska våldtäkts­härvan och minst en tonårsflicka "försvann" spårlöst. Polis och åklagare tror att flickans kropp maldes ned och serverades som kebabkött.

SVT skriver dessutom om Daily Mail att tidningen varit "tongivande i lämna EU-kampanjen som ledde till Brexit".

Expressen: Daily Mail är en hatsajt
Journalist: "Jag kallades lögnare och rasist"


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

Halalslaktat kött och dadlar i stort projekt. Hundratals butiker ska ställas om till mångkulturellt läge redan under 2021.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.