Islamiska staten i Sverige

Video: Ygeman säger nej till SD:s krav om att utvisa jihadister med utländskt medborgarskap

Publicerad 17 mars 2017 kl 14.47
Av Mattias Albinsson

Politik. Inrikesminister Anders Ygeman (S) sade under torsdagen nej till ett krav från Sverige­demokraterna om att utvisa IS-jihadister som har utländskt medborgarskap.

Dela artikeln

Utspelet gjordes i samband med frågestunden i riksdagen som hålls varje torsdag. Adam Marttinen (SD) passade på att ställa en rak fråga till Ygeman.

– Det finns ett grundfel i regeringens inställning till de här terroristerna. Varför ens låta dem behålla sitt svenska medborgarskap och genom det trygga deras inkomst med bidrag på livstid? Det är ju helt obegripligt! undrade Marttinen och tillade:

– Kommer regeringen någonsin föreslå att de som åtminstone har dubbelt medborgarskap fråntas sitt svenska medborgarskap så att vi kan utvisa dem på livstid från vårt land?

Men det är inte den rödgröna regeringen beredd att göra.

– Svaret är nej! svarade Ygeman med eftertryck.

Enligt inrikes­ministern skulle en sådan lag inte vara en "kraftfull åtgärd". Istället vill han att terrorister ställs inför rätta och, om de begått mord under inbördes­kriget i Syrien och Irak, döms för det i Sverige.

– Den som misstänks för brott ska inledas förundersökning mot. Den ska dömas i domstol. Har man gjort sig skyldig till mord så är det enligt svenska lagen livstids fängelse som gäller, låtsas inte om någonting annat, sade Ygeman efter att Marttinen anklagat regeringen för att "indirekt stå som finansiär till terrorkriget".

Hundratals jihadister har återvänt till Sverige senaste åren och Ygemans påstående att de som gjort sig skyldiga till krigsbrott och övergrepp ställs inför rätta är inte sant.

– Vi har ungefär 150 personer som återvänt till Sverige. Två av dem har blivit åtalade och dömda och det var för att de var så pass hyggliga att de hade med sig en USB-sticka med videoklipp där de medverkade i halshuggningar, sade terrorforskaren Peder Hyllengren i SVT Opinion igår.

– Resterande har i princip kunnat komma hem som att de har varit på Kanarieöarna. Och det är naturligtvis inte tillfredsställande. Det väntar inga rättsliga processer utan endast ett frivilligt samtal med Säkerhets­polisen.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.