Islamiska staten i Sverige

150 IS-terrorister rör sig fritt i Sverige

Publicerad 20 mars 2017 kl 15.58
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Runt 150 terrorister som krigat för Islamiska staten i Syrien och Irak har återvänt till Sverige och rör sig nu fritt i det svenska samhället. Det konstaterades i SVT:s "Agenda" igår.

Gilla artikeln på Facebook

Myndigheterna i Sverige har ingen koll på terroristerna. Den enda myndighet som möjligen kan ha koll på dem är Säkerhets­polisen (Säpo), men de delar inte med sig av sin information till andra myndigheter.

Tjänstemän som arbetar med att betala ut bidrag till invandrare i så kallade utsatta områden berättar att de ibland ser sina klienter i videoklipp från Islamiska staten.

– Vi kan se i media ibland bilder på våra kommun­innevånare att de står på bild med kalasjnikov och IS-flagga, säger social­arbetaren Bettan Byvald som arbetar i Angered i Göteborg.

De terrorister som återvänder till Västvärlden uppmanas av Islamiska staten att inte försöka ta sig tillbaka till Mellanöstern. Istället beordras de att genomföra terrordåd mot Västvärlden. De bedöms utgöra ett stort hot mot de länder de bor i.

– Sverige är ganska unikt för vi är ett av länderna som exporterat huvudmän i stora terrordåd i Europa. Det finns inga danskar, norrmän eller tyskar i de värsta terrordåden vi har sett i Europa de senaste åren med kopplingar till IS, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp i inslaget.

Socialtjänsterna runt om i Sverige vill nu att Säpo delar med sig av sin information för att de ska veta vilka terroristerna som kommit tillbaka till Sverige är.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0