Islamiska staten i Sverige

150 IS-terrorister rör sig fritt i Sverige

Publicerad 20 mars 2017 kl 15.58
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Runt 150 terrorister som krigat för Islamiska staten i Syrien och Irak har återvänt till Sverige och rör sig nu fritt i det svenska samhället. Det konstaterades i SVT:s "Agenda" igår.

Dela artikeln

Myndigheterna i Sverige har ingen koll på terroristerna. Den enda myndighet som möjligen kan ha koll på dem är Säkerhets­polisen (Säpo), men de delar inte med sig av sin information till andra myndigheter.

Tjänstemän som arbetar med att betala ut bidrag till invandrare i så kallade utsatta områden berättar att de ibland ser sina klienter i videoklipp från Islamiska staten.

– Vi kan se i media ibland bilder på våra kommun­innevånare att de står på bild med kalasjnikov och IS-flagga, säger social­arbetaren Bettan Byvald som arbetar i Angered i Göteborg.

De terrorister som återvänder till Västvärlden uppmanas av Islamiska staten att inte försöka ta sig tillbaka till Mellanöstern. Istället beordras de att genomföra terrordåd mot Västvärlden. De bedöms utgöra ett stort hot mot de länder de bor i.

– Sverige är ganska unikt för vi är ett av länderna som exporterat huvudmän i stora terrordåd i Europa. Det finns inga danskar, norrmän eller tyskar i de värsta terrordåden vi har sett i Europa de senaste åren med kopplingar till IS, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp i inslaget.

Socialtjänsterna runt om i Sverige vill nu att Säpo delar med sig av sin information för att de ska veta vilka terroristerna som kommit tillbaka till Sverige är.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0