Asylbranden i Moria

Här tänder invandrarna eld på sitt eget läger i protest mot corona

Publicerad 9 september 2020 kl 13.44

Utrikes. Flera bränder bröt under tisdagskvällen ut på asylboendet Moria med omkringliggande läger på ön Lesbos i Grekland. Det var invandrarna själva som tände eld på boendet i protest mot att de grekiska myndigheterna försökt stoppa spridningen av coronaviruset, skriver AP.

Gilla artikeln på Facebook

Det var förra veckan som en somalisk man på asylanläggningen Moria testades positivt för coronaviruset. En omfattande testning av de tusentals boende på det överfulla asylmottagnings­centret inleddes för att förhindra fortsatt spridning av smittan. Under gårdagen meddelade myndigheterna att 35 personer testats positivt för det ökända viruset.

De asylsökare som testats positivt har successivt flyttats till en separat del av Moria där de beordrats hålla sig isolerade för att förhindra smittspridning. Men det är åtgärder som inte fallit dem i smaken. Under tisdagen bröt våldsamma upplopp ut i Morialägret i protest mot coronarestriktionerna, och invandrarna anlade flera bränder som snabbt spred sig. Bränderna utreds nu som mordbrand.

Den grekiska regeringen höll med anledning av bränderna i Morialägret ett krismöte under onsdagsmorgonen där även säkerhetstjänsten och företrädare för landets militär deltog.

Mottagnings- och identifieringscentrumet i Moria, som det officiellt heter, öppnades på ön Lesbos 2013. Lesbos ligger nära Turkiets kust och är därför ett populärt mål för invandrare från länder i Mellanöstern och Centralasien som försöker ta sig in illegalt i Europa via Turkiet.

Asylanläggningen byggdes med en kapacitet för att kunna ta hand om upp till 3.000 asylsökare, men under asylkaoset 2015 och åren därefter har det snabbt blivit överfullt. Enligt vissa uppskattningar bodde tidigare i år så mycket som 20.000 asylsökare på mottagningscentrumet och det spartanskt byggda läger som omger det.

De många asylsökarna i lägret har kommit att bli en plåga för grekerna på Lesbos. Bland annat har invandrarna huggit ned hundratals år gamla olivträd för att använda som ved, och därigenom vållat omfattande miljöförstöring, samt plundrat och vandaliserat sommarhus på ön för att komma över värdeföremål.


Ädelmetallerna

"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Ekonominyheter

Företagare ska kunna dömas för bidragsbrott

Utskottsinitiativ mot bidragsfusk.. Nu ska bidragsbrottslagen även omfatta statliga stöd till företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Afrikaner ratar Astra Zeneca-doser

Invånarna i Kongo-Kinshasa vägrar ta skandalvaccinet.. Sverige skänkte en miljon doser till u-landssamarbetet.0 

Israels beslut: Klassar SD som nazister

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad.. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Vetenskap

Ny månbas första steg mot resor till mars. Resan till mars tar tre år.0 

Rasbiologiska institutet 100 år – så rätt hade de. Skälldes ut – för korrekta teorier.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus