Asylbranden i Moria

Här tänder invandrarna eld på sitt eget läger i protest mot corona

Publicerad 9 september 2020 kl 13.44

Utrikes. Flera bränder bröt under tisdagskvällen ut på asylboendet Moria med omkringliggande läger på ön Lesbos i Grekland. Det var invandrarna själva som tände eld på boendet i protest mot att de grekiska myndigheterna försökt stoppa spridningen av coronaviruset, skriver AP.

Gilla artikeln på Facebook

Det var förra veckan som en somalisk man på asylanläggningen Moria testades positivt för coronaviruset. En omfattande testning av de tusentals boende på det överfulla asylmottagnings­centret inleddes för att förhindra fortsatt spridning av smittan. Under gårdagen meddelade myndigheterna att 35 personer testats positivt för det ökända viruset.

De asylsökare som testats positivt har successivt flyttats till en separat del av Moria där de beordrats hålla sig isolerade för att förhindra smittspridning. Men det är åtgärder som inte fallit dem i smaken. Under tisdagen bröt våldsamma upplopp ut i Morialägret i protest mot coronarestriktionerna, och invandrarna anlade flera bränder som snabbt spred sig. Bränderna utreds nu som mordbrand.

Den grekiska regeringen höll med anledning av bränderna i Morialägret ett krismöte under onsdagsmorgonen där även säkerhetstjänsten och företrädare för landets militär deltog.

Mottagnings- och identifieringscentrumet i Moria, som det officiellt heter, öppnades på ön Lesbos 2013. Lesbos ligger nära Turkiets kust och är därför ett populärt mål för invandrare från länder i Mellanöstern och Centralasien som försöker ta sig in illegalt i Europa via Turkiet.

Asylanläggningen byggdes med en kapacitet för att kunna ta hand om upp till 3.000 asylsökare, men under asylkaoset 2015 och åren därefter har det snabbt blivit överfullt. Enligt vissa uppskattningar bodde tidigare i år så mycket som 20.000 asylsökare på mottagningscentrumet och det spartanskt byggda läger som omger det.

De många asylsökarna i lägret har kommit att bli en plåga för grekerna på Lesbos. Bland annat har invandrarna huggit ned hundratals år gamla olivträd för att använda som ved, och därigenom vållat omfattande miljöförstöring, samt plundrat och vandaliserat sommarhus på ön för att komma över värdeföremål.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0