Asylbranden i Moria
Poliser håller uppsikt över asylsökare och Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

Efter BRANDTERRORN: Grekerna står på sig – asylsökarna stannar på Lesbos

Publicerad 10 september 2020 kl 20.30

Utrikes. De asylsökare som bott i asylmottagningscentrumet Moria på Lesbos ska stanna på ön efter de senaste dagarnas bränder. Det har Greklands regering beslutat, rapporterar den grekiska dagstidningen To Vima.

Gilla artikeln på Facebook

Brandterrorn fortsatte under torsdagen på ön Lesbos för tredje dagen i rad med fler anlagda bränder. Asylsökarna anklagas för att "tända allt på allt de ser", bland annat har flera terrängbränder anlagts som nu hotar bostadshus på landsbygden. Helikoptrar har kallats in för att bekämpa bränderna från luften.

Även resterna av mottagnings- och identifieringscentrumet i Moria har återigen stuckits i brand efter att brandkåren släckt bränderna under onsdagen. Asylsökare har barrikaderat sig för att förhindra att myndigheterna bygger en ny asylanläggning. Undantagstillstånd har utlysts på Lesbos med anledning av kaoset.

Natten till torsdagen spenderade många av de numera hemlösa asylsökarna på gatan, i skogen och till och med på en kyrkogård. Polis har under torsdagen posterats vid ingången till kyrkogården för att förhindra att asylsökarna tar sig in på den igen.

De grekiska myndigheterna har gått med på att flytta drygt 400 så kallade ensamkommande flyktingbarn till asylanläggningar på fastlandet. Resterande omkring 12.000 invandrare ska, trots att många hoppats på motsatsen, stanna på Lesbos, meddelar regeringen.

Passagerarfartyget Blue Star Chios har lagts för ankar utanför Lesbos och har kapacitet att ordna boende till omkring tusen asylsökare. Ytterligare tusen boplatser ordnas med hjälp av pråmar som flottan bistår med. Resterande asylsökare ser ut att få vänta med att få tak över huvudet.

Bränderna i mottagnings- och identifieringscentrumet i Moria, som det officiellt heter, bröt ut under tisdagen i protest mot att myndigheterna försökt isolera ett utbrott av coronaviruset. Sedan dess har oroligheterna fortsatt med fler anlagda bränder, och polisen har tvingats flyga in förstärkningar från fastlandet för att stoppa de aggressiva invandrarnas framfart.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0