Asylbranden i Moria
Poliser håller uppsikt över asylsökare och Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

Efter BRANDTERRORN: Grekerna står på sig – asylsökarna stannar på Lesbos

Publicerad 10 september 2020 kl 20.30

Utrikes. De asylsökare som bott i asylmottagningscentrumet Moria på Lesbos ska stanna på ön efter de senaste dagarnas bränder. Det har Greklands regering beslutat, rapporterar den grekiska dagstidningen To Vima.

Gilla artikeln på Facebook

Brandterrorn fortsatte under torsdagen på ön Lesbos för tredje dagen i rad med fler anlagda bränder. Asylsökarna anklagas för att "tända allt på allt de ser", bland annat har flera terrängbränder anlagts som nu hotar bostadshus på landsbygden. Helikoptrar har kallats in för att bekämpa bränderna från luften.

Även resterna av mottagnings- och identifieringscentrumet i Moria har återigen stuckits i brand efter att brandkåren släckt bränderna under onsdagen. Asylsökare har barrikaderat sig för att förhindra att myndigheterna bygger en ny asylanläggning. Undantagstillstånd har utlysts på Lesbos med anledning av kaoset.

Natten till torsdagen spenderade många av de numera hemlösa asylsökarna på gatan, i skogen och till och med på en kyrkogård. Polis har under torsdagen posterats vid ingången till kyrkogården för att förhindra att asylsökarna tar sig in på den igen.

De grekiska myndigheterna har gått med på att flytta drygt 400 så kallade ensamkommande flyktingbarn till asylanläggningar på fastlandet. Resterande omkring 12.000 invandrare ska, trots att många hoppats på motsatsen, stanna på Lesbos, meddelar regeringen.

Passagerarfartyget Blue Star Chios har lagts för ankar utanför Lesbos och har kapacitet att ordna boende till omkring tusen asylsökare. Ytterligare tusen boplatser ordnas med hjälp av pråmar som flottan bistår med. Resterande asylsökare ser ut att få vänta med att få tak över huvudet.

Bränderna i mottagnings- och identifieringscentrumet i Moria, som det officiellt heter, bröt ut under tisdagen i protest mot att myndigheterna försökt isolera ett utbrott av coronaviruset. Sedan dess har oroligheterna fortsatt med fler anlagda bränder, och polisen har tvingats flyga in förstärkningar från fastlandet för att stoppa de aggressiva invandrarnas framfart.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0