Asylbranden i Moria
Poliser håller uppsikt över asylsökare och Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

Efter BRANDTERRORN: Grekerna står på sig – asylsökarna stannar på Lesbos

Publicerad 10 september 2020 kl 20.30

Utrikes. De asylsökare som bott i asylmottagningscentrumet Moria på Lesbos ska stanna på ön efter de senaste dagarnas bränder. Det har Greklands regering beslutat, rapporterar den grekiska dagstidningen To Vima.

Gilla artikeln på Facebook

Brandterrorn fortsatte under torsdagen på ön Lesbos för tredje dagen i rad med fler anlagda bränder. Asylsökarna anklagas för att "tända allt på allt de ser", bland annat har flera terrängbränder anlagts som nu hotar bostadshus på landsbygden. Helikoptrar har kallats in för att bekämpa bränderna från luften.

Även resterna av mottagnings- och identifieringscentrumet i Moria har återigen stuckits i brand efter att brandkåren släckt bränderna under onsdagen. Asylsökare har barrikaderat sig för att förhindra att myndigheterna bygger en ny asylanläggning. Undantagstillstånd har utlysts på Lesbos med anledning av kaoset.

Natten till torsdagen spenderade många av de numera hemlösa asylsökarna på gatan, i skogen och till och med på en kyrkogård. Polis har under torsdagen posterats vid ingången till kyrkogården för att förhindra att asylsökarna tar sig in på den igen.

De grekiska myndigheterna har gått med på att flytta drygt 400 så kallade ensamkommande flyktingbarn till asylanläggningar på fastlandet. Resterande omkring 12.000 invandrare ska, trots att många hoppats på motsatsen, stanna på Lesbos, meddelar regeringen.

Passagerarfartyget Blue Star Chios har lagts för ankar utanför Lesbos och har kapacitet att ordna boende till omkring tusen asylsökare. Ytterligare tusen boplatser ordnas med hjälp av pråmar som flottan bistår med. Resterande asylsökare ser ut att få vänta med att få tak över huvudet.

Bränderna i mottagnings- och identifieringscentrumet i Moria, som det officiellt heter, bröt ut under tisdagen i protest mot att myndigheterna försökt isolera ett utbrott av coronaviruset. Sedan dess har oroligheterna fortsatt med fler anlagda bränder, och polisen har tvingats flyga in förstärkningar från fastlandet för att stoppa de aggressiva invandrarnas framfart.


M efter Reinfeldt

Från öppna hjärtan till bidragstak. Riksdagsmannen berättar för Fria Tider Plus om Moderaternas långa och svåra väg tillbaka till verkligheten.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Sverige: 23 döda efter coronavaccinering

Senaste siffrorna från Läkemedelsverket. Person under 70 drabbades av "plötslig död" efter att ha tagit vaccinsprutan.0 

Ekonominyheter

Hyresgästföreningen-chef gjorde villaklipp

Lyxvillan snart värd 10 miljoner kronor.. Samtidigt får Pedram Kouchakpour nästan en miljon i årslön från Hyresgästföreningen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Rymdbolag satte nytt satellitrekord. 143 satelliter skickades upp på en och samma raket.0 

Myt om "hälsosamma" feta krossad. Tjockisar som "rör på sig" kvar i riskzonen.0 

Kultur

Satirtecknaren Hans Lindström död. Drev hejdlöst med mångkulturella Sverige under sista åren.0 

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0