Asylbranden i Moria

Efter bränderna: Hemlösa invandrare protesterar på Lesbos

Publicerad 12 september 2020 kl 10.32

Utrikes. Ett tusental invandrare som hoppas få uppehållstillstånd i Europa demonstrerade under fredagen på Lesbos i protest mot att de inte tillåts lämna den grekiska ön för att ta sig vidare in i Europa.

Gilla artikeln på Facebook

Demonstranterna höll bland annat upp skyltar med budskap skrivna på tyska, en tydlig fingervisning om vilket land de hoppats på att få komma till. "Moria är helvetet" och "Moria dödar alla", stod det bland annat skrivet på skyltarna. Den grekiska regeringen har emellertid sagt nej till att låta dem som bott på det numera nedbrända asylcentrumet Moria ta sig vidare till det grekiska fastlandet.

Demonstrationer till stöd för invandrarnas på Lesbos önskan om att få komma till Europa har även hållits av vänsterextrema grupperingar i flera europeiska huvudstäder. Bland annat i Berlin, Wien, London och Aten.

Huvudvägen in till Lesbos huvudstad Mytilene blockeras nu av tusentals hemlösa migranter som slagit läger både på och längs vägen, mitt i ett industri- och affärsområde i utkanten av staden. Allt sker under uppsikt av ett stort uppbåd kravallutrustad polis som fått förstärkning från fastlandet och som ska försöka hålla de bångstyriga invandrarna borta från huvudstadens gator.

Vissa av invandrarna bor i tält medan andra byggt provisoriska skydd från väder och vind med hjälp av träd och kvistar de huggit ned, något som ytterligare bidrar till den omfattande miljöförstörelse som de boende på asylcentrumet i Moria redan vållat på Lesbos.

Samtidigt som protesterna pågår har Lesbos brandmän fullt upp med att släcka de bränder som invandrarna anklagas för att ligga bakom på ön. Bland annat en brand som igår bröt ut alldeles i närheten av det nya migrantläger som just nu växer fram längs huvudvägen till Mytilene.


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Utrikes

Gick direkt till omikron. Annars hade nya coronavarianten hetat som Kinas president Xi Jinping.0 

Vaccinkrav på självmordskliniker

Beslutet.. Dödshjälp "innebär fysisk närhet mellan människor".0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Vänsterduons insats i "På spåret" hånas. Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson sågas.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcksspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0