Asylbranden i Moria

Efter bränderna: Hemlösa invandrare protesterar på Lesbos

Publicerad 12 september 2020 kl 10.32

Utrikes. Ett tusental invandrare som hoppas få uppehållstillstånd i Europa demonstrerade under fredagen på Lesbos i protest mot att de inte tillåts lämna den grekiska ön för att ta sig vidare in i Europa.

Gilla artikeln på Facebook

Demonstranterna höll bland annat upp skyltar med budskap skrivna på tyska, en tydlig fingervisning om vilket land de hoppats på att få komma till. "Moria är helvetet" och "Moria dödar alla", stod det bland annat skrivet på skyltarna. Den grekiska regeringen har emellertid sagt nej till att låta dem som bott på det numera nedbrända asylcentrumet Moria ta sig vidare till det grekiska fastlandet.

Demonstrationer till stöd för invandrarnas på Lesbos önskan om att få komma till Europa har även hållits av vänsterextrema grupperingar i flera europeiska huvudstäder. Bland annat i Berlin, Wien, London och Aten.

Huvudvägen in till Lesbos huvudstad Mytilene blockeras nu av tusentals hemlösa migranter som slagit läger både på och längs vägen, mitt i ett industri- och affärsområde i utkanten av staden. Allt sker under uppsikt av ett stort uppbåd kravallutrustad polis som fått förstärkning från fastlandet och som ska försöka hålla de bångstyriga invandrarna borta från huvudstadens gator.

Vissa av invandrarna bor i tält medan andra byggt provisoriska skydd från väder och vind med hjälp av träd och kvistar de huggit ned, något som ytterligare bidrar till den omfattande miljöförstörelse som de boende på asylcentrumet i Moria redan vållat på Lesbos.

Samtidigt som protesterna pågår har Lesbos brandmän fullt upp med att släcka de bränder som invandrarna anklagas för att ligga bakom på ön. Bland annat en brand som igår bröt ut alldeles i närheten av det nya migrantläger som just nu växer fram längs huvudvägen till Mytilene.


Nyheter från förstasidan

Allt tyder på att Sverige får ny regering

På måndag nästa vecka hålls misstroendevoteringen. SD, M och KD ställer upp på Vänsterpartiets misstroendeförklaring.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0