Helle Klein startade eget kyrko-Expo - får kritik

Publicerad 8 juni 2012 kl 19.21

Politik.Tidigare Aftonbladet-ledarskribenten och prästen Helle Klein anklagas för att ha startat en motsvarighet till Expo som bedriver åsiktsregistrering inom Svenska Kyrkan.

Gilla artikeln på Facebook

Fria Tider har tidigare skrivit om att Helle Klein fått sparken från Kyrkans tidning, sedan hon försökt göra om tidningens verksamhet till någon sorts kyrkans eget Expo. Men nu anklagas samma Helle Klein för att använda skattebetalarnas pengar till att åsiktsregistrera konservativa personer inom ramen för vad hon kallar en "tankesmedja".

I en debattartikel på Newsmill riktar prästen Annika Borg och kyrkoherden Christer Hugo skarp kritik mot Helle Klein och hennes vänsterbetonade "tankesmedja" Seglora, som pekas ut som ett organ där det pågår en kartläggning av politiska meningsmotståndare.

"De som inte anser att kyrkans engagemang för människor är detsamma som vänsterblockspolitik blir misstänkliggjorda", konstaterar Annika Borg och Christer Hugo när de ska sammanfatta konflikten.

Även det för Expo så typiska beteendet att utsätta sina meningsmotståndare för smädelser och personangrepp tycks ha blivit en etablerad del av Helle Kleins verksamhet.

"De som inte delar Helle Kleins eller Seglora smedjas åsikter – eller kritiserar dem - utsätts regelbundet på deras sajt för anklagelser om främlingsfientlighet samt associeras med extremism och hatideologier", skriver författarna på Newsmill.

När två kvinnliga präster tröttnade på Helle Kleins politiska arbetsmetoder och gav ut en namnlista där till stöd för yttrandefrihet och fritt debattklimat så kontrade Seglora smedja med att anklaga initiativtagarna för samröre med Sverigedemokraterna.

"Associationerna sträckte sig till och med så långt som till Utöya. Detta innan man ens från smedjans sida visste vilka som stod bakom initiativet!", skriver författarna på Newsmill och sammanfattar:

"Seglora smedja ljuger, hittar på och misskrediterar kollegor och andra. Exemplen på detta skulle kunna mångfaldigas. Deras olika anklagelser sprids också över hela mediesverige genom Helle Kleins och smedjans twitter. På arbetstid, finansierad av Svenska kyrkan."

Helle Klein fastslog nyligen att Fredrik Reinfeldt ägnade sig åt högerextremt språkbruk, sedan statsministern använt uttrycket "etniska svenskar" i en intervju om arbetslöshet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Våldsamma scener i Östeuropa. By gick samman för att hämnas sexmordet på 8-åringen.0 Plus

Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0 

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0