Bronsstölderna

Historiska bronsstatyer stulna i Kristianstad

Publicerad 21 november 2019 kl 09.11

Inrikes. Två av Kristianstads mest ikoniska statyer har stulits. Kommunen tror att de tagits på grund av materialvärdet, eftersom de är gjorda av brons.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under helgen som någon stal två "mycket omtyckta statyer" från centrala Kristianstad, uppger kommunen på sin hemsida.

Det handlar om Flora av Nils Möllerberg, som sattes upp i Tivoliparken redan 1935, och Wendisten av Axel Olsson, som vaktade vid en av gatorna i centrala staden.

Wendisten kallas för en "ovärderlig kulturskatt" av kommunen. Den stod som ett minnesmärke över den gamla garnisonsstaden Kristianstad, påpekas det.

Men nu är de alltså borta. Och Kristianstadsborna kommer kanske aldrig få se sina ikoniska figurer igen.

– Vi tror att de stjäls för materialvärdet, som egentligen är väldigt lågt. Den största förlusten ligger i det historiska och konstnärliga värdet, säger Ulrika Cedell, kultur- och fritidschef.

"Statyerna är, som all offentlig konst, vår gemensamma egendom. Kultur- och fritidsförvaltningen uppskattar därför om allmänheten hör av sig till polisen med tips om stölderna och även är uppmärksamma på ovanligt intresse för andra konstverk i kommunen", skriver kommunen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0