Shariadomen i Solna tingsrätt
Svea hovrätt.

Hovrätten river upp C-politikernas shariadom

Publicerad 12 december 2018 kl 17.56

Lag & Rätt. Den muslimske mannen friades från kvinnomisshandel av nämndemän från liberala Centerpartiet som ansåg att mannen kom från "en bra familj". Nu ändrar hovrätten domen och dömes mannen till fängelse.
– Detta är en självklar tillämpning av den grundläggande principen om allas likhet inför lagen, säger hovrättsrådet Claes Söderqvist.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i Solna tingsrätt som två centerpartistiska nämndemän friade en man från att ha misshandlat sin sambo med motiveringen att mannens familj "verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan".

Vidare skrev rätten:

"Det normala i 'dessa kretsar' är vidare att en kvinna berättar för släkten att hon blir misshandlad om hon blir det så att saken kan lösas inom familjen. Det faktum att NN inte sagt till hans släktingar att han slog henne, utan i stället anmälde det till polisen, minskar hennes trovärdighet ytterligare."

En av nämndemännen var Ebtisam Aldebe, som kandiderat för Centerpartiet till riksdagen och som förespråkat särlagstiftning för muslimer och att svenska lagar ska anpassas för muslimer. Båda C-politikerna har i efterhand stängts av som nämndemän.

Hovrätten har i dag ändrat tingsrättens dom och dömt mannen för misshandel till fängelse i tre månader. Han ska också betala skadestånd till kvinnan för kränkning samt sveda och värk. 

Som skäl för bedömningen skriver hovrätten att kvinnans berättelse framstår som trovärdig och att den får stöd av annan åberopad bevisning, bland annat vissa journalanteckningar och fotografier på skador. Mannens egna uppgifter och vittnesmål som lämnats av släktingar till honom bedöms ha begränsat bevisvärde. 

Hovrätten konstaterar också att det allmänt i bevisvärderingen saknar betydelse vilken bakgrund som en hörd person har, till exempel genom att han eller hon tillhör en viss samhällsgrupp eller släkt. 


Nyheter från förstasidan

Wikipedia kan mörka att Marcus Oscarsson är iranier

Het diskussion mellan sajtens administratörer. Mystiskt IP-nummer från TV4 går in och raderar uppgiften om födelseland.0 

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Pfizers VD: Vi vet inte hur länge tredje sprutan skyddar. Tredje spruta påstås ge ”rimligt skydd” mot omikron.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0