Thomas Mattson, Chefredaktör Expressen
Holger Motzkau

Hovrätten: Expressens chefredaktör fälls för vapenbrott

Publicerad 19 februari 2013 kl 20.02

Inrikes.Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattsson döms för anstiftan till vapenbrott, nyhetschefen Andreas Johansson för medhjälp och reporten Diamant Salihu för vapenbrott efter att tidningen köpt vapen av ett kriminellt invandrargäng. Samtliga får villkorlig dom och dagsböter.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i oktober 2010 som journalister på Expressen köpte illegala vapen av ett invandrargäng i Malmö som en del i "ett granskande reportage". Expressen överlämnade sedan vapnet till polisen, som då påpekade att vapenköpet var olagligt och inledde en förundersökning.

Förundersökningen ledde till åtal och i tingsrätten dömdes Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, reportern Diamant Salihu och dåvarande nyhetschefen Andreas Johansson för anstiftan till vapenbrott, vapenbrott respektive medhjälp till vapenbrott.

Brottet ger normalt fängelse men eftersom Expressen omedelbart överlämnade vapnet till polisen så beslutade tingsrätten istället att låta straffet stanna vid villkorlig dom. Efter en överklagan har nu hovrätten fastslagit tingsrättens dom.

Chefredaktör Thomas Mattson är kritisk till att lagen även gäller journalister.

"Utslaget är ett exempel på den intressekonflikt som kan uppstå när journalistik möter juridik", skriver han på sin blogg.

"Alla stora etablerade medier har på olika sätt gett Expressen sitt stöd", konstaterar han.

Mattson är öppen för möjligheten att överklaga domen till Högsta domstol.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0