Thomas Mattson, Chefredaktör Expressen
Holger Motzkau

Hovrätten: Expressens chefredaktör fälls för vapenbrott

Publicerad 19 februari 2013 kl 20.02

Inrikes.Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattsson döms för anstiftan till vapenbrott, nyhetschefen Andreas Johansson för medhjälp och reporten Diamant Salihu för vapenbrott efter att tidningen köpt vapen av ett kriminellt invandrargäng. Samtliga får villkorlig dom och dagsböter.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i oktober 2010 som journalister på Expressen köpte illegala vapen av ett invandrargäng i Malmö som en del i "ett granskande reportage". Expressen överlämnade sedan vapnet till polisen, som då påpekade att vapenköpet var olagligt och inledde en förundersökning.

Förundersökningen ledde till åtal och i tingsrätten dömdes Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, reportern Diamant Salihu och dåvarande nyhetschefen Andreas Johansson för anstiftan till vapenbrott, vapenbrott respektive medhjälp till vapenbrott.

Brottet ger normalt fängelse men eftersom Expressen omedelbart överlämnade vapnet till polisen så beslutade tingsrätten istället att låta straffet stanna vid villkorlig dom. Efter en överklagan har nu hovrätten fastslagit tingsrättens dom.

Chefredaktör Thomas Mattson är kritisk till att lagen även gäller journalister.

"Utslaget är ett exempel på den intressekonflikt som kan uppstå när journalistik möter juridik", skriver han på sin blogg.

"Alla stora etablerade medier har på olika sätt gett Expressen sitt stöd", konstaterar han.

Mattson är öppen för möjligheten att överklaga domen till Högsta domstol.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

"Mirakel" krävs för att rädda Löfven

I princip klart att regeringen faller. Nu jobbar han helg för att hinna bevilja bidrag till alla viktiga särintressen innan befogenheterna avskaffas på måndag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0