Explosionen i Beirut

300.000 hemlösa i Beirut efter tisdagens jätteexplosion

Publicerad 5 augusti 2020 kl 15.45

Utrikes. Över hundra människor rapporteras nu ha omkommit och fler än 4.000 ha skadats i tisdagens jätteexplosion i Libanons huvudstad Beirut.

Gilla artikeln på Facebook

AFP rapporterar att uppemot 300.000 människor är hemlösa efter explosionen som vållat förödelse i nästan halva staden. Kostnaden för skadorna uppskattas till omkring tre miljarder dollar.

Ett stort antal människor saknas fortfarande efter explosionen och befaras ligga begravda under rasmassorna efter kollapsade hus. Över hundra människor har exempelvis efterlysts av närstående via Instagramsidan Locatevictimsbeirut.

Situationen förvärras av att strömmen slogs ut i stora delar av Beirut vid explosionen och att flera sjukhus skadades av den. Ett av dem är Karantina-sjukhuset, som ligger nära hamnen, och som mitt i kaoset tvingades skicka patienter till andra sjukhus, samtidigt som vårdpersonal fick ta hand om en strid ström skadade på sjukhusets parkering. Sjukhusen var redan innan gårdagens explosion hårt ansträngda av den pågående coronapandemin.

Det mesta tyder på att explosionen utlöstes i samband med en brand i en lagerlokal i Beiruts hamn där 2.750 ton ammoniumnitrat förvarats sedan 2013. Kemikalien kan användas som konstgödsel, men om den blandas med en brännbar vätska som diesel eller alkohol bildar den en explosiv blandning. Ammoniumnitrat blandat med diselolja kallas för ANFO och är ett billigt och välanvänt sprängmedel, populärt inom exempelvis gruvindustrin.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Utrikes

Föreningen strider mot grundlagen, enligt HD. "Ska inte ha en plats i det finländska samhället."0 

29-årig hockeyspelare död i corona

Blev 29 år.. Misstogs först för en vanlig förkylning.0 

Vetenskap

Partytricket "Dragon's Breath" kan spräcka din magsäck. Barn och unga stoppar flytande kväve i munnen.0 

Studie: Vanlig Alvedon ändrar din personlighet. Ökad riskbenägenhet, lägre empati...0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0