Explosionen i Beirut

Ny videovinkel av smällen.

Stora protester i Beirut efter explosionen

Publicerad 8 augusti 2020 kl 15.02

Inrikes. Stora protester planeras i Beirut på lördagen efter den massiva explosionen tidigare i veckan. Hundratusentals kommer delta, enligt TT. Demonstranterna vill ha ett annat styre i det mångkulturella och religiöst delade landet.

Gilla artikeln på Facebook

Hundratusentals människor väntas delta i en demonstration i Beirut idag. Protesterna är riktade mot styret i Libanon.

Den kommer utgå från hamnen, där den massiva explosionen skedde i tisdags och som ödelade stora delar av staden.

Det högexplosiva ämne som tros ha orsakat explosionen ska ha lagrats i Beiruts hamn i flera år utan att myndigheter gjort något.

Enligt TT ses som händelsen som droppen som fick bägaren att rinna över. Över 150 personer dog, 5.000 skadades och hundratusentals förlorade sina hem.

– Vi känner oss så förtvivlade, så förödmjukade och förminskade. Vi kräver att det fragmentiserade styre som vi har i dag ska bort omedelbart. Nu får det verkligen vara nog, vi måste en gång för alla få en fungerande statsapparat, säger deltagaren Jumanah Zabaneh till TT.

Svenska UD uppmanar svenskar i landet att hålla sig borta från demonstrationerna.

Libanon var tidigare ett övervägande kristet land men efter ett stort inflöde av palestinska flyktingar har det i stället kommit att domineras av muslimer. Kristna är nu i minoritet. Den stora flyktingvågen av palestinier orsakade det libanesiska inbördeskriget mellan 1975-1990.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0