Patriotaffären
Ett patriotsystem under övning Aurora 17.

Inga affärer för Sveriges industri när Försvaret köper Patriot

Publicerad 13 november 2017 kl 10.32

Inrikes. Regeringens beslut att köpa det amerikanska luftvärnssystemet Patriot kommer inte gynna den svenska industrin. Det hade däremot det fransk-italienska Samp/T-systemet kunnat göra, skriver SR Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Förra veckan meddelade försvarsminister Peter Hultqvist (S) att regeringen kommer köpa det amerikanska luftvärnssystemet Patriot till en total kostnad av cirka 25 miljarder kronor.

Men valet fick hård kritik av Sverigedemokraterna, som påpekade att det amerikanska systemet är omodernt och helt saknar utvecklingspotential.

Att köpa Patriot ses som ett sätt för svenska politiker att ytterligare ställa sig in hos USA och underlätta för ett framtida svenskt Nato-medlemskap. Men affären kommer inte leda till några motköp eller uppdrag till svenska företag, rapporterar Ekot.

– Nej, om man anser att ett sådan här köp ska leda till motköp och tillverkning i Sverige så skapar det inte mycket, säger Martin Lundmark, lektor i militärteknik på Försvarshögskolan, till SR.

Den känsliga tekniken kommer vara instängd i så kallade svarta lådor, vilket i princip gör det omöjligt för icke-amerikanska företag att bidra till luftvärnet.

Alternativet var fransk-italienska Samp/T, som är modernare och, om det utrustas med Aster 30-robotar, kan användas med svensk radar.

Hade Sveriges regering i stället köpt det europeiska systemet, som ännu inte är färdigutvecklat, hade den svenska industrin kunnat vara en del av utvecklingen, menar Martin Lundmark. I Sverige är Saab det ledande företaget på området och tillverkar bland annat radar.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

Familjeveckan kan kosta mer än polisen

Notan kan bli 33 miljarder.. "Provocerande" att inte lägga pengarna på att bekämpa gängbrottslighet istället, enligt M.0 

Svenska västkusten allt mer drabbad av ilandflutet skräp

Tredje världen dumpar allt möjligt i vattnet.. Nu flyter plastföremål i land i Sverige i en "oacceptabel" utsträckning.0 

Vetenskap

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Studenter grävde fram krigare från järnåldern . Oväntade fyndet på Gotland.0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0