Patriotaffären
Överbefälhavare Mikael Bydén och Försvarsmaktens generaldirektör framför en Patriotlavett på Säve flygplats i samband med Aurora.

SD: "Obegripligt" att svenska politiker ska köpa undermåligt luftvärnssystem av USA för 25 miljarder

Publicerad 8 november 2017 kl 15.36

Inrikes. Försvarsminister Peter Hultqvist informerade på tisdagskvällen riksdagens försvarsutskott om att regeringen kommer att köpa det amerikanska luftvärnssystemet Patriot.
– Fullständigt obegripligt, säger riksdagsmannen Roger Richtoff (SD).

Gilla artikeln på Facebook

Richtoff säger till Sverige Radio att Patriot-systemet har nått sin topp och att det helt saknar utvecklingspotential.

Regeringen och allianspartierna har kommit överens om att köpa Patriot, men enligt SD skulle ett betydligt bättre val vara fransk-italienska Samp/T. Det systemet är modernare och skulle, om det utrustas med Aster 30-robotar, kunna användas med svensk radar.

– Valet av Patriotsystemet innebär val av ett system som är äldre, dyrare och kräver mer personal än Aster-30. På grund av systemets tekniska begränsningar går det heller inte att använda som luftvärn på svenska korvetter, säger Mikael Jansson, försvarspolitisk talesperson för SD, i ett pressmeddelande.

– Ett val av Aster-30 hade varit bättre ur samtliga dessa aspekter och hade dessutom gett bättre prestanda och varit mer gynnsamt för utveckling tillsammans med svensk försvarsindustri, fortsätter han.

Inköpet av luftvärnssystemet från USA kommer att bli en riktigt dyr historia. Planen är att köpa fyra enheter med tolv lavetter i kombination med radar och ledningscentraler. Totalkostnaden förväntas landa på minst 20 till 25 miljarder kronor, skriver TT.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0