Patriotaffären
Kent Persson blev lobbyist åt amerikanska krigsindustrin strax efter att han slutat som partisekreterare hos Moderaterna.

Reinfeldts högra hand, Kent, hjälpte USA:s krigsindustri få till Patriotaffären

Publicerad 11 juli 2018 kl 18.51

Inrikes. Kent Persson, Moderaternas partisekreterare under Fredrik Reinfeldt, hjälpte den amerikanska krigsjätten Raytheon att få igenom den hårt kritiserade Patriotaffären mellan Sverige och USA, avslöjar Dagens Industri.

Gilla artikeln på Facebook

Hur gick det egentligen till när svenska politiker nyligen beslutade att lägga tiotals miljarder skattekronor på ett undermåligt amerikanskt luftvärnssystem – trots att det fanns ett mycket bättre och billigare europeiskt alternativ?

Dagens Industri avslöjar nu att Kent Persson, Moderaternas partisekreterare mellan 2012 och 2015, hade ett finger med i spelet i upptakten till Patriotaffären.

Den 47-årige politikern, som idag mest uppmärksammas för sina politiskt korrekta utspel på sociala medier, rekryterades strax efter sin avgång som lobbyist åt pr-firman Burson-Marsteller.

Där fick han från och med 2015 i uppdrag att hjälpa den amerikanska krigskoncernen Raytheon genom att förmå sina politikerkollegor i den svenska riksdagen att klubba igenom affären.

Flera oberoende källor bekräftar för DI att Kent Persson var en del av en "aggressiv kampanj" för att sälja Patriot i Sverige.

47-åringen vill först inte bekräfta sin roll i affären, men medger sedan till DI att han "har bidragit med analyser". En källa till tidningen uppger dock att han deltog vid ett möte med Raytheon och Kent Persson under 2017 där syftet med mötet "helt klart" var att påverka källan.

Moderaterna har tillsammans med Socialdemokraterna varit drivande för att få igenom Patriotaffären, som fått hård kritik av bland annat Sverigedemokraterna. Riksdagsmannen Roger Richtoff (SD) har kallat beslutet, som tros kosta skattebetalarna upp till 25 miljarder kronor, "fullständigt obegripligt".

Ett alternativ till Patriot är fransk-italienska Samp/T. Det systemet är billigare och modernare och skulle, om det utrustas med Aster 30-robotar, kunna användas med svensk radar.

– Valet av Patriotsystemet innebär val av ett system som är äldre, dyrare och kräver mer personal än Aster-30. På grund av systemets tekniska begränsningar går det heller inte att använda som luftvärn på svenska korvetter, sade SD:s dåvarande försvarspolitiska talesperson Mikael Jansson i november.

En första Patriotorder från Sverige på runt 12 miljarder kronor är nu mycket nära, men även Liberalerna har tidigare krävt att upphandlingen ska stoppas.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Familjeveckan sågas: Löfven "hör hemma i lyxfällan"

Bidragsvecka för barnfamiljer upprör svenska företag.. "Tydligt att regeringen helt lämnat principen att alla som kan arbeta ska arbeta".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.