Patriotaffären

Trots kritiken: Sverige köper sågade Patriot

Publicerad 1 augusti 2018 kl 15.31

Utrikes. Sverige köper Patriotmissiler från USA för en okänd summa, trots att affären kritiseras för att bli svindyr och för att ta resurser från andra delar av försvaret. Samtidigt finns misstankar om att mutor och politiskt spel ligger bakom den till synes svårmotiverade affären.

Gilla artikeln på Facebook

Efter flera år av debatt har regeringen nu fattat beslut om att man kommer att köpa de amerikanska Patriotmissilerna för att förstärka Sveriges luftvärn.

Försvarminsiter Peter Hultqvist vill inte säga hur mycket pengar det rör sig om totalt, men varje enskild missil kommer att kosta 40 miljoner kronor.

Enligt FMV, Försvarets Materielverk, handlar det sannolikt om mer än tio miljarder kronor för hela affären, rapporterar Sveriges Radio.

Alternativet till Patriot-missilerna hade varit att köpa CAMM, ett robotsystem från europeiska MBDA, vilket är av franskt, tyskt och italienskt ägarskap.

Den roboten är billigare och modernare än Patriot och kan dessutom integreras med svenskutvecklade radarsystem, vilket skulle bidra till att göra svensk militärutrustning till standard för flera andra länder.

Nyligen avslöjade Dagens Industri före detta moderate partisekreteraren Kent Persson varit inblandad i köpet.

Efter att ha lämnat politiken blev Persson konsult på PR-byrån Burson-Marsteller och har där varit rådgivare åt Raytheon som velat sälja Patriot-missilerna till Sverige.

Persson har hävdat att han endast hjälpt Raytheon med att förstå och analysera Sveriges politiska system.

Samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet står bakom valet av Patriot, även om systemet fått mycket kritik för att vara gammalt och ineffektivt.

Hos både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna finns misstankar om att detta är ett steg i att föra Sverige ytterligare ett steg närmare Nato.

"Det finns tydliga indikationer på att regeringens beslut att köpa snarare luftvärnssystem från USA handlar om en politisk vilja att göra USA till lags, snarare än att sätta den svenska försvarsnyttan främst", skrev Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve i juli i Svenska Dagbladet.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

EU-revisorer slår larm i rapport. Illegal invandring främjas snarare än motverkas.0 

Vänsterextremister attackerade AFD

Våldsam valrörelse i Tyskland.. Partiet tvingas hålla privata valmöten – attackeras ändå.0 

Vetenskap

Invandrare har 13,4 punkter lägre IQ än svenskar. Så snabbt sjunker Sveriges intelligens när vi byts ut.0 

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0