Sveriges inrikesminister Anders Ygeman.

Inrikesministern: Terrordåd kan drabba Sverige – "Je Suis Ahmed"

Publicerad 13 januari 2015 kl 14.03

Politik. Den svenske inrikesministern Anders Ygeman sade under konferensen Folk och försvar idag att terrordåd mycket väl kan komma att drabba Sverige. Samtidigt gick han till hårt angrepp mot samhällets invandringskritiska röster och jämförde dem med terrorister.
– Je Suis Ahmed, jag är Ahmed, proklamerade han i sitt anförande.

Gilla artikeln på Facebook

"Je suis Ahmed"

"Je suis Ahmed" lanserades av framförallt muslimer i Frankrike som ett alternativ till "Je suis Charlie" för att understryka att även en muslim mördades i terrordådet.

Inrikesministern tog som hastigast upp terrordådet i Paris idag innan han fortsatte med att utmåla muslimerna i Europa, och framförallt Sverige, som  en utsatt grupp. Han jämförde dessutom invandringskritiker i Sverige med terrorister som mördar människor.

– Je Suis Ahmed, jag är Ahmed, proklamerade han och tillade:

– Ahmed Merabet, den 42-åriga muslimska polisen som gav sitt liv för att skydda Charlie Hebdos rätt att driva med just muslimer.

Han valde att fokusera på Merabet, eftersom han var muslim, men tog inte upp de andra 15 offren utöver honom och Charlie Hebdo. Därefter gick han vidare med att tala om bland annat moskébranden i Eskilstuna – en brand som efter mediespekulationer och en omfattande polisutredning visade sig ha uppkommit av en olyckshändelse och inte var anlagd.

– Mörka krafter, på båda sidor, försöker för sitt liv göra kampen mot terrorismen till ett religionskrig, påstod han.

Han hävdade dessutom att "bröderna i Paris var inga krigare", syftandes på Saïd och Chérif Kouachi som strax innan terrordådet var i Mellanöstern och krigade för Islamiska staten, innan han fortsatte med att prata om sannolikheten för att terrordåd i framtiden drabbar Sverige.

– Vi måste orka tänka tanken att det kan hända i Sverige och vi måste vidta nödvändiga åtgärder för att skydda oss, sade han.

– Det är otroligt svårt att skydda sig mot en gärningsman som är beredd att offra sitt eget liv för att skada andra. Vi kan inte skydda oss mot allt.

Under utfrågningen efter sitt anförande erkände Ygeman att det är för enkelt för invandrare att hämta ut svenska pass – pass som ofta används vid smuggling av illegala invandrare och av terrorister som reser till Syrien och Irak för att delta i bestialiska övergrepp.

– Det ska inte vara möjligt att kunna ta ut 10-15 pass, det måste vi skärpa upp, sade han.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här seglar estniska dykarna mot Estonia

Privat utredningsteam på 46 personer på väg. Nu tänker de fiska upp sanningen om Estonia från havets botten.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare