"Klimathotet"
Inte längre vårt fel: Översvämningar och orkaner.
University of Salford Press Office/CC-BY

Ny läcka: IPCC kommer ut som klimatförnekare

Publicerad 30 december 2012 kl 00.10

Vetenskap.Genom en sensationell läcka framgår att FN-organet IPCC har sammanställt data som omintetgör flera av de teorier som är grunden för hela klimatpolitikens existens. Dagens Eko, som efterlyser mer klimatdebatt, tiger om nyheten.

Gilla artikeln på Facebook

Redan innan orkanen Sandy hade satt New Yorks tunnelbana under vatten hade massmedia utsett boven: Det var klimatets fel. Och framför allt klimatsyndarnas, det vill säga vi som sprider koldioxid i atmosfären genom att släppa ut denna växthusgas ur våra kroppsöppningar och ur våra bilars avgasrör. Högst av alla ropade NASA-forskaren James Hansen. Han ses som lärofadern till den teori som föreskriver att mänskligt orsakade koldioxidutsläpp är på väg att leda till en global katastrof. Redan 1988 varnade Hansen i ett tal inför den amerikanska senaten för att temperaturerna kommer att stiga upp till två grader tills 2020. Sedan dess har våra barn och våra riksdagsmän sett Al Gore:s berömda film på samma tema: Temperaturen i vår värld stiger oavbrutet, med allt mer katastrofala stormar och torrperioder som följd. Men ingenting av detta stämmer, fastslår plötsligt planetens högsta auktoritet inom klimatforskning.

Hemlig forskning
IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change, ger i början av 2013 ut sin femte klimatrapport. Först, som vanligt, den alarmerande sammanfattningen för politiker och nyhetsredaktioner. Långt senare, när dammet har lagt sig och ingen i medierna längre är intresserad, publiceras det vetenskapliga grundmaterialet med text, tabeller och stapeldiagram. Hösten 2012 cirkulerade det fulla utkastet till rapporten bland en stor grupp vetenskapsmän, för kommentarer. Publicering var strikt förbjuden. Nästa steg är att redaktörerna - en trängre krets av politiskt pålitliga forskare - bearbetar materialet före publicering. Förmodligen mest med rödpenna, tänkte en av referentforskarna, Alec Rawl, när han såg väsentliga data i utkastet som motsäger IPCC:s grundläggande teser. Så Rawlings beslöt att redan nu lägga ut hela utkastet till nästa års klimatrapport på nätet.

Vad som framkommer är att det varken bland tork-katastrofer, översvämningar eller orkaner går att fastställa någon ökande trend. Och den globala temperaturen ligger sedan åratal under de lägsta värden som IPCC förutspått i sina hittills utgivna klimatrapporter. Istället för 1,5 grader, som James Hansen en gång varnade för, har jorden tills idag bara värmt upp sig med mindre än en halv grad. På vetenskapsbloggen "Watts Up" menar man att IPCC-chefen Rajendra Pachauri nu kan anklaga sig själv för att vara "klimatförnekare".

Goda nyheter rapporteras inte
Att denna glädjande nyhet skulle komma att ändra något i "klimatdebatten" är inte att förvänta. Sveriges Radios vetenskapsredaktion, som nyligen efterlyste mer klimatdebatt (Fria Tider kommenterade) tänker uppenbarligen inte rapportera Alec Rawls avslöjande, trots att IPCC har bekräftat dokumentets äkthet och inte haft någonting att invända i sak. Vetenskapsredaktionen rapporterar istället att vi klimatsyndare är skyldiga till "kraftigare regn" och "fler fästingar". I Sverige har Rawls uppgifter hållits mer eller mindre hemliga. Miljöaktuellt och Dagens Nyheters nätupplaga har haft notiser om vad de kallar "dokumentläckan". Innebörden av uppgifterna, att Sveriges och världens miljöpolitik nu kan läggas om och frigöra enorma resurser för faktabaserat miljöarbete nämns inte i någon av notiserna.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Vetenskap

Genombrott i jakten på jordliknande planeter med liv. Forskare har för första gången lyckats studera en exoplanets atmosfär.0 

Nervceller styr hejdlöst supande. Djurförsök visar att liten grupp celler i hjärnan styr.0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0