Foto: Fria Tider

Google raderar Persiska viken från kartan

Publicerad 9 maj 2012 kl 00.14

Utrikes.Den iranska kulturministern Bahman Dorri beskriver Googles beslut att radera Persiska viken från kartan som försåtligt och ett försök att ändra vikens namn.

Gilla artikeln på Facebook

Det skriver den iranska nyhetsbyrån IRNA. Kulturminster Bahman Dorri säger i intervju med IRNA att "Arrogansen och dess allierade inte kommer att kunna manipulera vikens namn".

- Sådana tilltag av media, så som Google, kommer inte att bära frukt. Snarare förlorar de auktoritet inför läsarna, säger Dorri.

Internetjätten Googles talesman säger till brittiska BBC att de inte namnger alla platser i världen och att de inte vill ta ställning i frågan. Talesmannen var dock oförmögen att ge ett annat exempel på när namn utelämnats, på fråga från BBC. Kattegatt, Skagerrak, Öresund m.fl. namnges jämförelsevis.

Frågan tas på allvar
De territoriella dispyterna mellan de olika staterna runt Persiska viken är många. På 70-talet inträffade en skärmytsling mellan iranska flottan och Arabemiratens polis på några småöar i den extremt oljerika viken.

Persiska viken har varit ett omtvistat namn sedan 60-talet, då vissa arabstater började kalla viken för "Arabiska viken". Iran tar allvarligt på allt som kan tolkas som urlakningen av deras anspråk på viken. De tillåter till exempel inte flygbolag som inte använder namnet Persiska viken att få tillgång till iranskt luftrum.

Fria Tider har tidigare skrivit om rabalderna kring det falska citatet av den iranska presidenten Mahmoud Ahmadinejad, där han felaktigt tillskrivs att ha sagt:

- Israel ska raderas från kartan.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ministern om varför kriminaliteten fått växa: "Ville inte ses som rasistisk"

Damberg talar ut om "ängsligheten" för rasiststämpeln. Men nu tänker han och hans parti lägga om kursen i kriminalpolitiken, påstår han.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0