Iranska dadlar bakom hepatitutbrott

Publicerad 5 maj 2019 kl 19.02

Inrikes. Färska dadlar misstänks vara orsaken till att nio personer i Sverige har smittats med hepatit A sedan slutet av februari. Alla som smittats uppger att de ätit färska dadlar från Iran.

Gilla artikeln på Facebook

Personerna som blivit sjuka kommer från olika delar av landet. Den senaste personen insjuknade 16 april, men det går ännu inte att säga att utbrottet är över, enligt Livsmedelsverket.

Det gemensamma för alla personerna som blivit sjuka är att de har ätit färska dadlar från Iran av flera olika varumärken.

Inga analyser har hittills visat hepatit A-virus i de dadlar som personerna ätit. Därför är i dagsläget inget varumärke av dadlar särskilt utpekat eller misstänkt, men analyserna fortsätter.

– Smittspårning är svårt. Det tar flera veckor från smittotillfället innan man blir sjuk och det finns ofta inget kvar av maten att analysera. Dessutom kan smittan finnas i en liten del av en förpackning samtidigt som resten är fritt från smitta, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket, i en kommentar.

Hepatit A-virus orsakar leversjukdomen hepatit A, en inflammation som ger gulsot. Viruset dör av värme och upphettad mat minskar därför risken att bli sjuk. 


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0