Guvernör Basuki Tjahaja "Ahok" Purnama.

Islamister vill få bort Jakartas kristna hädelseanklagade guvernör

Publicerad 12 februari 2017 kl 11.43
Av Mattias Albinsson

Utrikes. På onsdag går invånarna i Indonesiens huvudstad Jakarta till valurnorna i en första valomgång där stadens guvernör ska utses. Sittande guvernören Basuki Tjahaja "Ahok" Purnama utamanas av ett tidigare statsråd samt en pensionerad arméofficer, skriver SCMP.

Gilla artikeln på Facebook

Guvernör Purnama tillhör en minoritet i två avseenden; han är kines och han är kristen. Etniska kineser utgör någon enstaka procent av Indonesiens befolkning, drygt 87 procent av invånarna är muslimer medan knappt var tionde är kristen.

I oktober förra året citerade Purnama koranen i samband med ett valmöte. Enligt egen utsago efter att hans utmanare hävdat att en muslim aldrig kan tillåta sig regeras av en icke-muslim. Guvernören, även känd under smeknamnet "Ahok", ville genom att citera koranen upplysa väljarna om att det påståendet inte är sant.

Men myndigheterna i Jakarta uppfattade det som hädelse att använda sig av koranen i ett sådant sammanhang. Guvernören anklagades för att ha kränkt islam och en förundersökning inleddes mot honom som mynnade ut i en TV-sänd hädelserättegång. Rättsprocessen pågår ännu och har kraftigt påverkat Purnamas opinions­siffror negativt, trots att han i ett tårfyllt tal bett om ursäkt för den påstådda hädelsen.


På gatorna i Jakarta har hundra­tusentals muslimer, uppeldade av islamistiska krafter, demonstrerat i protest mot den kristne indonesien­kinesiske guvernören. De skanderar "Allahu akbar" och kräver att Purnama avgår. Rikspolischef Tito Karnavian har gett order om att stoppa demonstrationer som uppmanar muslimer att inte rösta på en icke-muslim men landets kinesiska minoritet befarar att situationen urartar i våldsamheter.

I maj 1998 bröt våldsamma kravaller ut runt om i Indonesien som i stor utsträckning riktades mot landets kinesiska minoritet. Hundratals kinesiska kvinnor massgrupp­våldtogs av uppretade muslimer. Flera tusen dödades i oroligheterna, men de flesta av dödsoffren var muslimska javaneser som bröt sig in i och tände eld på kinesiskägda varuhus. Tusentals plundrare omkom i lågorna.

Trots scenerna på gatorna de senaste månaderna med hundra­tusentals arga demonstranter beräknas Purnama vinna den första valomgången. Det är emellertid högst oklart om han klarar även en andra valomgång då många av dem som motsätter sig den sittande guvernören då kommer enas runt den kvarvarande utmanaren.


Nyheter från förstasidan

Finsk forskare: Då blir svenskarna minoritet i sitt eget land

Hans studie visar skräckutvecklingen. "Kan stoppas, men det kommer att kräva radikala förändringar."0 

Ekonominyheter

Faller stort efter veckans börsnotering. Andra kryptovalutor dras med i raset.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Facebook blockerar artiklar om BLM-grundarens husköp

Nya fräcka censurdraget.. Avslöjandet bryter mot reglerna om "privat och personlig information".0 

19-åring med psykiska problem bakom Fedex-massaker

Förhördes av FBI.. Polisen tittar på möjligt habrottsmotiv.0 

Över tre miljoner covid-döda

Situationen förvärras.. WHO: "Inte den situation vi vill vara i"0 

Åtta ihjälskjutna i skottdrama i USA

Gevärman öppnade eld på Fedex.. Polisen: "Åtta har dödförklarats på plats"0 

Vetenskap