Guvernör Basuki Tjahaja "Ahok" Purnama.

Islamister vill få bort Jakartas kristna hädelseanklagade guvernör

Publicerad 12 februari 2017 kl 11.43
Av Mattias Albinsson

Utrikes. På onsdag går invånarna i Indonesiens huvudstad Jakarta till valurnorna i en första valomgång där stadens guvernör ska utses. Sittande guvernören Basuki Tjahaja "Ahok" Purnama utamanas av ett tidigare statsråd samt en pensionerad arméofficer, skriver SCMP.

Dela artikeln

Guvernör Purnama tillhör en minoritet i två avseenden; han är kines och han är kristen. Etniska kineser utgör någon enstaka procent av Indonesiens befolkning, drygt 87 procent av invånarna är muslimer medan knappt var tionde är kristen.

I oktober förra året citerade Purnama koranen i samband med ett valmöte. Enligt egen utsago efter att hans utmanare hävdat att en muslim aldrig kan tillåta sig regeras av en icke-muslim. Guvernören, även känd under smeknamnet "Ahok", ville genom att citera koranen upplysa väljarna om att det påståendet inte är sant.

Men myndigheterna i Jakarta uppfattade det som hädelse att använda sig av koranen i ett sådant sammanhang. Guvernören anklagades för att ha kränkt islam och en förundersökning inleddes mot honom som mynnade ut i en TV-sänd hädelserättegång. Rättsprocessen pågår ännu och har kraftigt påverkat Purnamas opinions­siffror negativt, trots att han i ett tårfyllt tal bett om ursäkt för den påstådda hädelsen.


På gatorna i Jakarta har hundra­tusentals muslimer, uppeldade av islamistiska krafter, demonstrerat i protest mot den kristne indonesien­kinesiske guvernören. De skanderar "Allahu akbar" och kräver att Purnama avgår. Rikspolischef Tito Karnavian har gett order om att stoppa demonstrationer som uppmanar muslimer att inte rösta på en icke-muslim men landets kinesiska minoritet befarar att situationen urartar i våldsamheter.

I maj 1998 bröt våldsamma kravaller ut runt om i Indonesien som i stor utsträckning riktades mot landets kinesiska minoritet. Hundratals kinesiska kvinnor massgrupp­våldtogs av uppretade muslimer. Flera tusen dödades i oroligheterna, men de flesta av dödsoffren var muslimska javaneser som bröt sig in i och tände eld på kinesiskägda varuhus. Tusentals plundrare omkom i lågorna.

Trots scenerna på gatorna de senaste månaderna med hundra­tusentals arga demonstranter beräknas Purnama vinna den första valomgången. Det är emellertid högst oklart om han klarar även en andra valomgång då många av dem som motsätter sig den sittande guvernören då kommer enas runt den kvarvarande utmanaren.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur