Foto: Syria Freedom/CC-BY

Islamistparti etablerar sig i Sverige

Publicerad 1 oktober 2012 kl 17.39

Inrikes.Det islamistiska paritet Hizb-ut-Tahrir, som vill avskaffa demokratin och upplösa alla världens stater för det globala kalifatet, kommer nu att etablera sig i Sverige, rapporterar Svenska Dagbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Det politiska partiet Hizb-ut-Tahrir är globalt och verkar för den världsomspännande islamiska gudsstaten, Kalifatet. Det har gjort stora landvinningar i Mellanöstern sedan en rad hårdhänt sekulära regimer fallit och har sedan länge förgreningar i västvärlden - nu också i Sverige, skriver Per Gudmundson på svd.se.

Hittills har den närmaste lokalavdelningen legat i Danmark, men nu har alltså turen kommit till Sverige. En Stockholmslansering planeras den 14 oktober då Hizb-ut-Tahrir Skandinavien håller en del av sitt årliga evenemang, Kalifatskonferensen, där. Huvudort är dock fortfarande Köpenhamn.

Hur det svenska politikeretablissemanget kommer att bemöta ett parti som uttryckligen vill avskaffa västerländsk demokrati och tankefrihet återstår att se. Per Gudmundson citerar dock Danmarks utrikesminister Villy Søvndal som hälsade Hizb-ut-Tahrir följande:

– Till dessa mörkermän vill jag säga: Dra åt helvete. Om de längtar så mycket efter att leva i en religiös diktatur, så kan de åka till Mellanöstern.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler än nånsin vill sälja sin bostadsrätt

Antalet begagnade bostadsrätter till salu fortsätter skena.. "Vi har nu ett rekordutbud av bostadsrätter", uppger Hemnets talesperson Staffan Tell.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0